Výbor pre občianske slobody bude rokovať o návrhoch Komisie na riešenie migrácie

V súvislosti s prebiehajúcou migračnou krízou Komisia nedávno predložila balík návrhov, od ktorých očakáva, že by mohli pomôcť pri jej riešení. Ráta napríklad s vytvorením stále rekolačného mechanizmu, zriadením spoločného zoznamu bezpečných krajín pôvodu či zefektívnením politiky návratu. V utorok ráno sa bude návrhmi Komisie zaoberať parlamentný výbor pre občianske slobody. Jeho schôdzu môžete sledovať v priamom prenose na našom webovom portáli.

Medzi návrhmi, ktoré Komisia predstavila 9. septembra, je aj premiestnenie ďalších 120 tisíc žiadateľov o azyl z Talianska, Grécka a Maďarska do ostatných krajín. O tomto sa bude rokovať i počas mimoriadnej schôdze Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci, ktorá je naplánovaná na utorok popoludní. Parlament tento návrh schválil už 17. septembra počas svojho plenárneho hlasovania. Pri rozhodovaní o stálom relokačnom mechanizme a zozname bezpečných krajín majú Parlament a Rada rovnocenné postavenie.

O svoje názory na súčasnú utečeneckú krízu sa s nami ešte pred debatou podelili i jednotlivé politické skupiny Parlamentu.

„Vytvorenie európskej pevnosti nie je riešením,“ tvrdí Roberta Metsola (EĽS, Malta). No zároveň dodáva, že riešením nie je ani to, že upustíme od kontroly vonkajších hraníc. „Tento týždeň sa znovu stretnú ministri. Potrebujú odvahu konať. Naša Únia na tom závisí,“ dodáva.

„Predseda Komisie Jean-Claude Juncker predostrel konkrétne plány vrátane presídlenia ďalších 120 tisíc utečencov z Grécka, Talianska a Maďarska a vytvorenia stáleho relokačného mechanizmu. Ostáva nám tlačiť na národné vlády, aby to schválili,“ tvrdí nemecká sociálna demokratka Birgit Sippel.

Britský konzervatívec Timothy Kirkhope dúfa, že „sa začneme pozerať na širší obraz, ako sa skutočne postaviť voči pašerákom, urýchliť vybavovanie žiadostí a návraty ekonomických migrantov. Takisto ako zabezpečiť bezpečné podmienky prijímania skutočných utečencov a prostriedky na pomoc utečeneckým táborom v Libanone, Turecku a Jordánsku.“ Okrem toho by si prial, aby sme sa jednotlivých krajín spýtali, čo môžu urobiť a nevnucovali im konkrétny plán.

Viac..  Marcový súbor prípadov nesplnenia povinnosti: kľúčové rozhodnutia

„Som hrdá na to, že Európsky parlament ide v tomto smere príkladom a v záujme pomoci utečencom koná čo najrýchlejšie, ako len môže,“ hovorí Cecilia Wikström (ALDE, Švédsko). „Kríza, ktorú v súčasnosti zažívame, je len malou časťou krízy, ktorá môže na Európu udrieť už čoskoro,“ dodáva.

Podobný názor zastáva i Ska Keller (Zelení/ESA, Nemecko). „Tým, že Parlament hlasoval o relokačnom programe pre utečencov bez akéhokoľvek odkladu, poukázal na to, že situácia je naliehavá a národným vládam tak vyslal jasný signál,“ hovorí.

Skupina Európa národov a slobody tvrdí, že „si pevne stojí za tým, aby obhajovala záujmy ľudí v Európe. Minulý štvrtok už Parlament hlasoval za prerozdelenie 120 tisíc migrantov. Sme proti tejto masovej imigrácii do EÚ a proti voľnému priechodu teroristov, ktorí sa ukrývajú medzi žiadateľmi o azyl. ENS preto poukáže na zlyhanie Schengenu a vyzve ku kontrole našich hraníc.“

O ram

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices