Ska Keller. PHOTO: © European Union 2015

Europslanci majú výhrady k dohode o obchodovaní so službami

V oblasti obchodovania so službami je jasným lídrom Európska únia. V roku 2013 priniesol tento obchod do kasy Únie dodatočných 173 miliárd eur. V najbližšom období sa majú viesť rokovania o dohode, ktorá sa týka obchodovania so službami. Zverejnenie oficiálnej správy je naplánované na október.

Dohoda by mala pokrývať viacero oblastí ako práva cestujúcich, pohyb pracovníkov a elektronický obchod. Priebeh rokovaní sa ale niektorým poslancom Európskeho parlamentu nepozdáva. Jedným z nich je Emmanuel Maurel zo Strany progresívnej aliancie socialistov a demokratov: Väčšina ľudí v podstate nevie, že sa rokuje. V najväčšej tajnosti sa rokuje o veľkej dohode o službách. Z tohto hľadiska je to menej transparentné než TTIP.“

Poslanci Európskeho parlamentu si dávajú záležať na sledovaní rokovaní Európskej komisie spolu s 23 ďalšími krajinami. „Treba v maximálnej miere uplatniť európske záujmy a reciprocitu. To bude najdôležitejšie,“ povedala Vivianne Reding z Európskej ľudovej strany.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Ďalší poslanci majú výhrady voči predmetu rokovaní. My ako zelení sa zapojíme do diskusií. Chceli by sme zaručiť, aby sa nedotkli oblastí ako verejné služby, aby sme naďalej zachovali právo regulovať finančné služby, aby sa kládli do popredia záujmy európskych občanov,“ hovorí Ska Keller zo Strany zelených.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

kandidati na eurokomisara

Kto nahradí šéfa Európskej komisie Junckera? V Bruseli sa predstavili top kandidáti

BRUSEL / Eurovoľby sú už za rohom a nimi sa zohľadní aj to, kto bude hlavnou …

Consent choices