Nával migrantov, Nemci majú problémy s ich registráciou

BERLÍN – Do Nemecka dorazilo v septembri 2015 viac ako 270 tisíc utečencov, čo je viac ako za celý rok 2014, uviedol v stredu bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann. Dodal, že tento údaj ešte nemusí byť konečný. Nemci ale majú problém všetkých migrantov zaregistrovať.

Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere sa v týchto dňoch vyjadril, že komplexné údaje za deviaty mesiac bude mať k dispozícii až v priebehu nasledujúcich dní. Zdôvodnil to faktom, že časť migrantov sa vyhýba registrácii alebo aj napriek registrácii pokračuje ďalej.

Spolkový rezort vnútra v Berlíne už pracuje na návrhu zákona, ktorým chce jeho šéf podporiť zámer zriadiť tranzitné zóny v prihraničných oblastiach, v ktorých by sa súčasne urýchlil azylový proces. Nemecko napriek dočasnému septembrovému obnoveniu hraničných kontrol totiž prijíma všetkých, ktorí chcú o azyl požiadať.

Nezhodnú sa

Thomas de Maiziere v stredu loboval za zriadenie prihraničných tranzitných zón priamo na pôde Spolkového snemu v Berlíne, kde panujú na takýto postup odlišné názory.

Kým Kresťanskosociálna únia (CSU) ho požaduje už dávnejšie, a viacerí predstavitelia Kresťanskodemokratickej únie (CDU) ho taktiež podporujú, opoziční Zelení, ako aj strana Ľavica kritizujú zriadenie takýchto tranzitných centier ako nehumánny krok, respektíve vytvorenie situácie, v ktorej by sa tisícky ľudí ocitli v strašných pomeroch.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Ako pripomenul spolkový minister vnútra podobný postup už platí na letiskách, ale platná legislatíva by jeho zavedenie na štátnych hraniciach neumožňovala, aj keď smernica Európskej únie poskytuje členským štátom právomoc zaviesť takýto postup na štátnych hraniciach.

Problémy s registráciou

Nemecko má s registráciou utečencov problémy, a to v značnom rozsahu. Podľa nového šéfa Spolkového úradu pre migráciu a utečencov Franka-Jürgena Weiseho je v krajine odhadom 290 tisíc neregistrovaných utečencov.

Doteraz tak nejestvuje ani riadny prehľad o celkovom počte osôb, ktoré dorazili do krajiny či o miestach ich pobytu.

Jedným z opatrení, ktoré by mohlo priniesť zmenu, je zdvojnásobenie počtu zamestnancov Weiseho úradu. Ďalším je zlepšenie spolupráce s inými inštitúciami, jednotlivými spolkovými krajinami, ako aj mestami a obcami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices