Nemecká vláda schválila novelu zákona sprísňujúcu azylový proces

BERLÍN – Nemecká vláda schválila novelu zákona, ktorá urýchľuje azylový proces a navrátenie odmietnutých žiadateľov do vlasti a takisto uľahčuje výstavbu ubytovní pre utečencov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie oficiálnych nemeckých predstaviteľov.

O návrhu novelizovaného zákona bude už vo štvrtok 1. októbra diskutovať dolná komora nemeckého parlamentu Bundestag. Práve v súčasnom období prichádza do Nemecka každý deň priemerne 10 000 migrantov, a to aj napriek zavedeniu hraničných kontrol.

Za základe nových pravidiel budú Albánsko, Čierna Hora a Kosovo zaradené medzi „bezpečné krajiny pôvodu“, čo znamená, že žiadosti o azyl ich občanov pravdepodobne nebudú schválené. Ten istý princíp už platí pre ostatné časti bývalej Juhoslávie.

Pomoc vo forme tovaru

Pomoc pre migrantov sa podľa novely bude poskytovať v podobe tovaru, a nie finančnej hotovosti. Opatrenie nasleduje po správach, že obyvatelia Balkánu podnikajú cestu do Nemecka v nádeji, že počas spracovávania svojich žiadosti o azyl budú dostávať peniaze – a robia tak napriek tomu, že vedia, že majú iba malú šancu na úspešné získanie azylu.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Schválená legislatíva zaručuje aj integračné kurzy pre tých utečencov, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou azyl dostanú, a zjednodušenie byrokracie súvisiacej s podaním žiadosti o ubytovanie.

Porušenie ľudských práv

Nemecké ľudskoprávne organizácie tieto plány posudzujú a už uviedli, že zrejme porušujú zákony pre ľudské práva.

Nemeckí činitelia dodali, že kabinet by chcel dosiahnuť, aby sa balík zákonných úprav dostal do hornej komory nemeckého parlamentu, Bundesratu, do polovice októbra – a aby vstúpil do platnosti začiatkom novembra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices