Prevádzači migrantom len pomáhajú. Servis je legálny, tvrdia

ATÉNY – Utečencov zo Sýrie čakajú v Grécku arabské spojky, ktoré organizujú ich transporty z Atén k západným hraniciam Európy. V lodnom prístave majú kšeft pod palcom Arabi. Sami o sebe hovoria, že rodinám zo Sýrie zabezpečujú len nevyhnutný servis. Všetko je pritom legálne. Miestni taxikári ale tvrdia, že ide o organizované skupiny obchodníkov.

Autobusy počas dňa odoberajú Sýrčanov, ktorých berú priamo na macedónsku hranicu. Aténska stanica je kontrolovaná obchodníkmi, ktorí tvrdia, že pre utečencov poskytujú servis po ich vystúpení z lode.

Migranti si musia pred nástupom do autobusu musia kúpiť lístok, ktorý stojí 45 eur.

Rozdelené úlohy

Podľa miestnych taxikárov sú to práve arabskí obchodníci, kto prístav drží pod kontrolou. Starajú sa ale len o Sýrčanov. „Treba si všimnúť chlapov s telefónmi v ruke. To sú tí, ktorí ich odtiaľto berú,“ hovorí taxikár Michael.

Stáva sa, že v okamihu sa presne riadený chaos zmení na ostrý konflikt. Päsťami sa do seba púšťajú takzvaní nahadzovači. Jeden z nich zaplnil autobus svojimi ľuďmi, no vozdilo bolo rezevované pre inú skupinu.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Každý chlap má pridelenú rodinu. Jeho úloha je zoskupiť ľudí v prístave a priviesť ich k autobusom. My im garantujeme cestu na hranicu s macedónskom,“ozrejmuje Džorž, ktorý sa týmto biznisom živí.

Afganci majú svojich ľudí

Dve hodiny po príchode trajektu na mieste už po utečencoch nie je ani stopy. No nevyzerá to ani tak, že by odtiaľ odišli autobusy s takmer tisíc utečencami.

Afganci, ktorí tiež prichádzajú do Atén, sú zväčša chudobní. Aby mohli v ceste pokračovať, musia im peniaze poslať rodinní príslušníci z domoviny. Na hranice sa zväčša dostávala ilegálnou cestou a autami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices