PROGRAM: Na budúci týždeň zasadá europarlament, toto budú riešiť

Rozprava o stave EÚ s Angelou Merkel a Françoisom Hollandom

Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkel pricestujú v stredu na oficiálnu návštevu EP, aby sa medzi 15h a 17h prihovorili plénu a s lídrami politických skupín prediskutovali súčasný stav EÚ. Spoločná návšteva najvyšších predstaviteľov dvoch zakladajúcich členov EÚ, ktorá prebehne 25 rokov po zjednotení Nemecka a 26 po páde Berlínskeho múru, nie je prvou svojho druhu. EP sa v novembri 1989 prihovorili spoločne prezident François Mitterrand a kancelár Helmut Kohl.

Slávnostný príhovor španielskeho kráľa Filipa VI

Poslancom Európskeho parlamentu sa v stredu prihovorí aj španielsky kráľ Filip VI v rámci svojej druhej návštevy EP od korunovácie v júni 2014. Otec španielskeho monarchu, bývalý kráľ Juan Carlos I, sa plénu EP prihovoril dvakrát – v roku 1986, krátko po vstupe Španielska do Európskych spoločenstiev, a v roku 1998. Kráľ Filip VI zavítal do Európskeho parlamentu po prvýkrát 15. apríla 2015.

Závery samitu EÚ k utečeneckej kríze

Opatrenia zamerané na riešenie bezprecedentnej utečeneckej krízy, na ktorých sa dohodli lídri členských štátov na neformálnom samite 23. septembra, budú v utorok od 09h00 predmetom rozpravy poslancov s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Plénum bude v rámci samostatnej rozpravy v utorok diskutovať aj o humanitárnej situácia utečencov v EÚ a susedných krajinách.

Automobilový priemysel: Rozprava o manipulácii testov emisií výfukových plynov

Škandál nemeckej automobilky Volkswagen v súvislosti s emisiami výfukových plynov bude v utorok popoludní predmetom plenárnej rozpravy s komisárkou pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elżbietou Bieńkowskou. Poslanci sa budú komisárky pýtať, či manipulácie emisných testov prebiehali aj v Európe, či sa okrem NOx týkali aj ďalších emisií – napríklad CO2, a aké opatrenia plánuje Komisia prijať v snahe o zlepšenie a zreálnenie testovania emisií automobilov.

Reforma platobných služieb: Konečné hlasovanie EP

Európsky parlament bude vo štvrtok hlasovať o finálnej podobe nových pravidiel platobných služieb v EÚ, ktoré by mali zohľadniť najnovšie inovácie, rozšíriť možnosti uskutočnenia platieb a zvýšiť ich bezpečnosť. Legislatíva, na ktorej sa už v máji neformálne dohodli parlamentní vyjednávači so zástupcami Rady, by mala stimulovať konkurenciu, znížiť poplatky a podporovať inovatívne možnosti realizácie platieb, napríklad prostredníctvom internetu alebo mobilných telefónov.

Poslanci vyzvú na lepšiu ochranu tradičného know-how

Ochrana zemepisných označení EÚ by sa mala rozšíriť z poľnohospodárskych produktov aj na ďalšie miestne a remeselné výrobky, pri ktorých bolo využité tradičné know-how. Vyplýva to z návrhu nelegislatívneho uznesenia, o ktorom bude plénum hlasovať v utorok. Predkladaný text vyzýva Komisiu, aby v tejto súvislosti bezodkladne predložila legislatívny návrh.

Zjednodušenie vymáhania cezhraničných dlhov do výšky 5000 eur

Poslanci budú v utorok diskutovať a v stredu hlasovať  o legislatívnom návrhu reformy európskeho zjednodušeného konania cezhraničného vymáhania malých pohľadávok. Súčasťou zmien, na ktorých sa už poslanci neformálne dohodli s ministrami, je zvýšenie dlhového stropu pre uplatnenie zjednodušeného konania z 2.000 na 5.000 eur, čo rozšíri jeho využiteľnosť, a podpora používania elektronických nástrojov, vrátane videokonferencií, na riešenie sporov. Nové pravidlá by tiež mali znížiť súdne poplatky.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Obmedzenie emisií zo stredne veľkých spaľovacích zariadení

Európsky parlament bude v stredu hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal zaviesť únijné limity na emisie oxidu siričitého a oxidov dusíka zo stredne veľkých spaľovacích zariadení, akými sú napríklad generátory elektrickej energie alebo obytné či priemyselné vykurovacie systémy. Na obmedzení emisií sa už poslanci dohodli s ministrami členských štátov. Tie budú musieť zvážiť, či zavedú prísnejšie limity v oblastiach, kde tieto emisie porušujú normy EÚ pre kvalitu ovzdušia.

Únia kapitálových trhov: Zahájenie diskusie o opatreniach na podporu investícií

Poslanci budú v stredu diskutovať s podpredsedom Európskej komisie pre investície Jyrkim Katainenom o akčnom pláne pre úniu kapitálových trhov (CMU), ktorý 30. septembra verejnosti predstavil komisár zodpovedný za CMU Jonathan Hill. Cieľom akčného plánu je podpora investícií vo všetkých 28 členských štátoch, a to napríklad odstránením prekážok v oblasti cezhraničných investícií a uľahčením prístupu k zdrojom financovania.

Turecko, Sýria a Líbya: Rozprava s Federicou Mogherini

Príspevok EÚ k snahám o ukončenie občianskej vojny v Sýrii a meniaca sa situácia v Turecku pred novembrovými parlamentnými voľbami budú v stredu ráno v súvislosti s pokračujúcou utečeneckou krízou predmetom plenárnej rozpravy s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini. V utorok popoludní budú poslanci diskutovať so šéfkou diplomacie EÚ o plánoch na zostavenie vlády národnej jednoty v Líbyi.

Záväzné opatrenia na odstránenie rozdielov medzi odmeňovaním žien a mužov

Európska komisia by mala pripraviť legislatívny návrh, ktorý by zaviedol účinnejšie prostriedky dohľadu nad vykonávaním a presadzovaním smernice o rovnosti žien a mužov na pracovnom trhu z roku 2006. Uvádza to návrh nelegislatívneho uznesenia, o ktorého konečnom znení budú poslanci diskutovať a hlasovať vo štvrtok. Predkladaný text konštatuje, že napriek existujúcej právnej úprave na úrovni EÚ aj v členských štátoch rozdiely v odmeňovaní žien a mužov pretrvávajú a v dôsledku krízy dokonca rastú.

Rozprava o plánoch na rozšírenie plynovodu Nord Stream

Nedávno odhalené plány ruského Gazpromu a niekoľkých európskych energetických spoločností na zdvojnásobenie kapacity plynovodu Nord Stream medzi Ruskom a Nemeckom budú v stredu v noci predmetom plenárnej rozpravy so zástupcami Komisie a luxemburského predsedníctva v Rade. Zámer vyvolal medzi poslancami obavy zo zvyšujúcej sa závislosti na Rusku, oslabení Ukrajiny a vplyve tohto kroku na členské štáty EÚ, ktoré plynovod obíde.

O ram

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices