Euro za uplynulý týždeň stratilo. O koľko?

„Spoločná mena eurozóny sa v úvode uplynulého týždňa oslabovala. Smerom nadol ju posielali hlavne vyjadrenia predstaviteľov amerického Fed – u, ktorí označili zvýšenie úrokových sadzieb v USA do konca tohto roka za možné. Spoločnej mene eurozóny sa podarilo zhodnotiť iba počas stredajšieho a štvrtkového obchodovania, kedy ju podporili predstavitelia ECB svojou menej holubičou rétorikou a lepšie výsledky podnikateľskej dôvery v Nemecku,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Na obchodovanie s eurodolárovým menovým párom ale už dlhšiu dobu vplývajú hlavne špekulácie ohľadom zvyšovania amerických úrokových sadzieb. Euro ukončilo týždeň slabšie, na úrovni 1,1195 EURUSD. Voči menám nášho regiónu si ale za uplynulý týždeň pripísalo zisky. Voči poľskému zlotému sa euro zhodnotilo o 0,5 % na piatkovú zatváraciu úroveň 4,2248 EURPLN. O 0,7 % sa zvýšila hodnota eura voči českej korune a piatok uzatváralo na úrovni 27,265 EURCZK. Najvýraznejšie zisky [1,4 %] si euro zaknihovalo voči maďarskému forintu a uplynulý týždeň ukončilo na hladine 315,01 EURHUF.

ČNB ani MNB nastavenie svojej menovej politiky nezmenili

Uplynulý týždeň sa uskutočnili zasadnutia dvoch centrálnych bánk z nášho regiónu. V utorok, 22. septembra 2015, sa stretli predstavitelia Maďarskej národnej banky MNB. V súlade s našimi aj trhovými očakávaniami banka ponechala základnú úrokovú sadzbu nezmenenú na doterajšej úrovni 1,35 %. Vo štvrtok, 24. septembra 2015, sa uskutočnilo pravidelné zasadnutie ďalšej centrálnej banky nášho regiónu – Českej národnej banky ČNB. Ani českí centrálni bankári si ale žiadne prekvapenia pre nás nepripravili a svoju hlavnú úrokovú sadzbu ponechali na súčasnej, rekordne nízkej, úrovni 0,05 %.

Ropa Brent medzimesačne drahšia o 10,3 %

Ropa Brent má za sebou na prvý pohľad úspešný týždeň, nakoľko až na jednu výnimku počas všetkých dní posilňovala. V konečnom zúčtovaní si však za celý minulý týždeň pripísala „len“ 2,4 %. Najvýraznejšie zhodnotenie zažili ceny čierneho zlata v priebehu pondelkového obchodovania, kedy si pripísali až 3 %. Smerom nahor poslali ropu predovšetkým informácie o spomalení ťažby v USA. Väčšinu ziskov ale ropa zmazala v stredu, kedy boli zverejnené informácie o náraste benzínových zásob. Do záveru týždňa už bolo obchodovanie len miernejšie, kedy ceny ropy Brent vzrástli o 0,9 %. Medzimesačne je britská zmes drahšia o 10,3 %. No v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka stráca na cene až – 51,5 %.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Cena zlata takmer bez zmeny

Obchodovanie so zlatom a vývoj jeho ceny boli počas uplynulého týždňa ovplyvňované hlavne zotavením akciových trhov v USA i Európe a tiež silnejším dolárom, ktorý sa po zasadnutí Fed – u tiež zotavil. To oslabilo dopyt po zlate a tlačilo jeho cenu nadol. Cena zlata sa výraznejšie zmenila len vo štvrtok, kedy zdraželo o 2,1 %. V konečnom zúčtovaní si ale tento vzácny kov za týždeň pripísal len 0,65 %. V medzimesačnom porovnaní je drahšie len o pol percenta. No v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je lacnejšie o – 6,15 %.

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices