Europoslanci riešia škandál okolo Volkswagenu

ŠTRASBURG – Europoslanci riešia s komisárkou pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie škandál nemeckej automobilky Volkswagen v súvislosti s emisiami výfukových plynov.

Poslanci sa podľa portálu europske.noviny.sk počas rozpravy komisárky Elżbietou Bieńkowski pýtali, či manipulácie emisných testov prebiehali aj v Európe, či sa okrem NOx týkali aj ďalších emisií – napríklad CO2, a aké opatrenia plánuje Komisia prijať v snahe o zlepšenie a zreálnenie testovania emisií automobilov.

Sprísnenie testov

Reakciou Únie na škandál má byť sprísnenie emisných testov, s ktorých spustením sa momentálne počíta na jeseň roku 2017.

„To je samozrejme neprimerané a nepostačujúce. Takáto reakcia vyvoláva skôr úsmev na tvári. Ľudia musia predsa vidieť, že sme schopní sa okamžite postaviť aj najväčším svetovým firmám, pokiaľ nebudú dodržiavať stanovené pravidlá. Potrebujeme preto prijať okamžité opatrenia, ktoré podobným situáciám účinne zabránia,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová vo svojom vyhlásení.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Pokles dôvery

Problémom je podľa nej aj pokles spotrebiteľskej dôvery, ktorý bohužiaľ ovplyvní nielen vinníkov tohto škandálu, ale aj automobilky, ktoré sa správali v súlade s existujúcimi pravidlami. Automobilový priemysel je pritom jedným z najväčších priemyselných odvetví v Európe.

„Stratenú dôveru je nevyhnutné čo najskôr obnoviť. Automobilový priemysel sa rozhodujúcou mierou podieľa na ekonomickom raste a zamestnanosti. Slovensko je toho predsa najlepším príkladom,“  uzavrela europoslankyňa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Zahanbíme sa už piatykrát? Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla prekvapiť

Na Brusel si radi zanadávajú mnohí, no keď treba rozhodnúť, koho tam za Slovensko poslať, …

Consent choices