Volkswagen začne v januári sťahovať autá zasiahnuté emisným škandálom

BERLÍN – Nový šéf nemeckej automobilky Volkswagen Matthias Müller uviedol v utorok v rozhovore pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), že spoločnosť začne v januári sťahovať dieselové autá zasiahnuté aférou so zmanipulovanými emisiami a opravy ukončí do konca budúceho roka.

„Ak pôjde všetko podľa plánu, so zvolávaním áut môžeme začať v januári. Všetky autá by mali byť opravené do konca roka 2016,“ povedal Müller pre denník FAZ v interview, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Müller vyjadril v rozhovore presvedčenie, že do aféry s manipuláciou emisiami je zapletených iba zopár zamestnancov, a odmietol názory, že jeho predchodca – perfekcionista Martin Winterkorn – musel o podvode vedieť.

Povesť spoločnosti

Škandál vo Volkswagene (VW) spôsobil pokles hodnoty jeho akcií a vážne poškodil povesť spoločnosti. Nový šéf automobilky povedal, že VW sa musí stať menšou a menej centralizovanou spoločnosťou. Dodal, že každý model a značka budú preskúmané z toho pohľadu, či sú pre spoločnosť prínosom. Müller vymenoval konkrétne Bugatti.

Šéf nemeckej firmy dodal, že potrebná je skôr „evolúcia“ než „revolúcia“, aby sa situácia vo VW vrátila do normálu. A predpovedal, že spoločnosť môže do dvoch, troch rokov „opäť žiariť“.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Viac zodpovednosti

„Táto kríza nám dala príležitosť dôkladne reorganizovať štruktúry Volkswagenu. Chceme spoločnosť zoštíhliť, viac decentralizovať a dať značkám viac zodpovednosti,“ uviedol Müller.

Müller tiež odmietol tvrdenia, že spoločnosť VW príliš neskoro informovala finančné trhy o problémoch s dieselovými autami, hoci predstaviteľom americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) to oznámila o niekoľko týždňov skôr, než záležitosť zverejnila. „Podľa našich znalostí zákonov sme o tom informovali načas,“ vyhlásil šéf nemeckej automobilky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices