Euro za uplynulý týždeň silnejšie

„Spoločná mena eurozóny má za sebou relatívne úspešný týždeň. Zisky nedokázala zaknihovať len počas posledného septembrového dňa. V konečnej bilancii sa ale počas 40. týždňa roku 2015 posilnila len o dve desatiny percenta. V rovnakom rozsahu sa posilnila aj v piatok,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Celý vývoj eurodoláru v súčasnosti vo veľkej miere závisí od makrodát z amerického trhu práce, nakoľko tie sa považujú za jeden z najdôležitejších signálov toho, či Fed pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb. Zverejnené dáta boli viac – menej sklamaním, z čoho ťažilo euro. Medzimesačne je slabšie len o – 0,1 %. Výraznejšie stráca v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, a to – 11,5 %. V uplynulom týždni naša mena zaknihovala zisky aj voči poľskému zlotému, s ktorým v piatok ukončila obchodovanie na úrovni 4,2469 EURPLN a teda o pol percenta silnejšia ako ho začínala. Straty euro zaznamenalo voči českej korune aj maďarskému forintu. Pri českej „kačke“ sa počas týždňa oslabilo o – 0,4 % na piatkových zatváracích 27,154 a voči forintu stratilo percento a týždeň uzavrelo na úrovni 311,90 EURHUF.

Tento týždeň zasadnú poľská NBP a anglická BoE

Tento týždeň nás čakajú zasadnutia dvoch centrálnych bánk, ktoré pravidelne sledujeme. V utorok, 6. októbra 2015, zasadne poľská centrálna banka. Vo štvrtok, 8. októbra 2015, sa zase uskutoční zasadnutie centrálnych bankárov anglickej centrálnej banky BoE. V oboch prípadoch očakávame ponechanie sadzieb na nezmenenej úrovni, a teda 1,50 %, resp. 0,50 %.

Ropa Brent medzimesačne lacnejšia o viac ako – 6 %

Ropa Brent má za sebou zmiešaný týždeň, počas ktorého zažila vzostupy aj pády. V úvode týždňa trhmi zamávali slová kuvajtského ministra ropného priemyslu o tom, že stretnutie krajín OPEC s ostatnými ropnými producentmi, ktorí nie sú členmi OPEC – u, by nemalo zmysel. Tieto krajiny totiž nemajú nijaký záväzok znížiť ťažbu ropy s cieľom stabilizovať jej ceny. Ceny ropy Brent sa v pondelok „zosypali“ o – 2,6 %. V utorok ceny čierneho zlata zamierili opäť nahor a pripísali si 1,9 %. Mierne zhodnotenie zaznamenala ropa aj počas stredajšieho obchodovania, čo bolo ovplyvnené hlavne obavami z vojenského konfliktu v Sýrii. Z rovnaké dôvodu ropa zhodnocovala aj vo štvrtok, nakoniec však uzavrela o – 1,4 % slabšia, pod čo sa zrejme podpísali aj správy o ruskej rekordnej ťažbe ropy. V septembri totiž Rusko dosiahlo nový rekord, keď jeho produkcia ropy stúpla na 10,74 mil. barelov za deň. V piatok však úvahy o poklese ťažby ropy v USA poslali jej cenu o necelé percento nahor. Medzimesačne je britská ropná zmes lacnejšia o – 6,2 % a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka stráca na cene až – 50 %.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Zlato v uplynulom týždni zlacnelo

Zlatu sa v uplynulom týždni nedarilo. Štyri z piatich dni totiž ukončilo lacnejšie. Zisky si pripísalo len v piatok, kedy zdraželo o 2,3 %. Podpísali sa pod to už spomínané údaje z amerického trhu práce, ktoré boli sklamaním, čo opäť vyvolalo obavy, že Fed v tomto roku nepristúpi k zvyšovaniu úrokových sadzieb. To oslabilo dolár a zvýšilo dopyt po tomto drahom kove. Počas týždňa zlato zlacnelo o – 0,7 %. Medzimesačne je však drahšie o štyri desatiny percenta, no v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka stráca – 6,2 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices