C.Malmstrom
Komisárka pre obchod Cecilia Malmstrom. PHOTO: Audiovisual.europarl.europa.eu

Európska komisia predstavila nový Investičný súdny systém. Má nahradiť sporý mechanizmus ISDS

Komisia predložila návrh reformy na riešenie sporov medzi investormi a štátmi týkajúcich sa Transatlantickej dohody. Nahrádza súčasný mechanizmus vo všetkých prebiehajúcich aj budúcich investičných rokovaniach EÚ.

Európska komisia dnes navrhla vytvorenie nového a transparentného systému pre riešenie sporov medzi investormi a štátmi – Investičný súdny systém,  a to na základe podkladov získaných od Európskeho parlamentu, členských štátov, národných parlamentov a zainteresovaných strán vo verejnej konzultácii.

Tento nový systém má nahradiť súčasný ISDS mechanizmus, nástroj na riešenie sporov medzi investormi a štátmi, vo  všetkých prebiehajúcich aj budúcich investičných rokovaniach s EÚ vrátane rozhovorov medzi EÚ a USA v rámci TTIP.

V návrhu Investičný súdny mechanizmus zabezpečuje transparentnosť, zodpovednosť a zakotvuje vládam právo regulácie.

„Plníme svoj sľub, navrhnúť nový moderný systém investičných súdov, ktoré sú postavené na demokratických zásadách a verejnej kontrole,“ povedala Komisárka pre obchod Cecilia Malmström.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Kolégium komisárov sa tiež zaoberalo utečeneckou krízou  – v nadväznosti na mimoriadne zasadnutie ministrov vnútra a spravodlivosti. Ako povedala komisárka Malmströmová na tlačovej konferencii po zasadnutí kolégia:  „Sme radi, že členské štáty napríklad prijali návrh Komisie premiestniť 40.000 ľudí, ktorí  potrebujú medzinárodnú ochranu. Je jasné, že európsky prístup je jedinou cestou vpred. Sme odhodlaní pokračovať pre krátkodobé aj pre dlhodobé riešenia.“

O jac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices