Na podporu cyklistickej dopravy využije Slovensko 50 miliónov eur z eurofondov

Z eurofondov plánuje Slovensko využiť na podporu cyklistickej  dopravy, cykloturistiky a budovanie cyklotrás predbežne až 50 miliónov eur. Aj táto informácia odznela na 7. ročníku národnej konferencie Cyklistická doprava 2015, ktorá sa koná pod záštitou ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja v Banskej Bystrici.

 „Ministerstvo dopravy si uvedomuje, že obľúbenosť nemotorovej dopravy rastie a získava na význame. Aj preto robíme všetko potrebné pre to, aby bol konečne cyklista vnímaný ako plnohodnotný účastník cestnej premávky a cykloturistika sa stala prirodzenou súčasťou cestovného ruchu,“  povedal na úvod konferencie štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Pripomenul, že základom je Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike, ktorú vláda schválila pred dvoma rokmi. Aj preto je dobrou správou, že cyklodoprava na Slovensku bude podporená aj z eurofondov v novom programovom období, primárne z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Štátny tajomník Palko na konferencii spomenul aj podujatia, ktoré ministerstvo aktívne podporuje a organizuje. Tento rok sa uskutočnil úspešný druhý ročník Do práce na bicykli 2015. Do súťaže sa zapojilo vyše 2700 cyklistov z 55 miest. Ministerstvo dopravy sa rozhodlo po zorganizovaní súťaže pre dospelých zamerať aj na mladú generáciu. Minulý mesiac vyhlásilo kampaň Do školy na bicykli. Do pilotného ročníka sa zapojilo vyše sto škôl.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Siedmy ročník národnej konferencie bude pokračovať v Banskej Bystrici aj zajtra. Účastníci konferencie sa môžu tešiť aj na vystúpenia zahraničných odborníkov z Českej republiky, Holandska, Nemecka a Poľska. Konferenciu okrem ministerstva dopravy podporilo aj ministerstva životného prostredia a primátor mesta Banská Bystrica.

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices