merkelová
PHOTO: European Parliament 2015

VIDEO: Merkelová a Hollande v Európskom parlamente

Súčasný stav Európskej únie a spoločné riešenia bezprecedentných výziev – vrátane utečeneckej krízy, ktorým čelia členské štáty, boli v stredu popoludní hlavnými témami rozpravy lídrov politických skupín s prezidentom Francúzskej republiky Françoisom Hollandom a kancelárkou Spolkovej republiky Nemecko Angelou Merkel.

 

Návšteva Françoisa Hollanda a Angely Merkel je „symbolom francúzsko-nemeckého zmierenia a európskej jednoty,“ uviedol predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vítajúc lídrov Francúzska a Nemecka na pôde EP. Od roku 1989, kedy sa europoslancom prihovorili francúzsky prezident François Mitterrand a nemecký kancelár Helmut Kohl, „ste prvými hlavami štátu a vlády, ktorí predstúpili spoločne pred zástupcov európskych občanov a vyjadrili sa k bezprecedentným výzvam, ktorým Európa čelí,“ poznamenal.

„Keď francúzsko-nemecká spolupráca nefunguje dobre, celá Európa trpí. Keď sa im však v krízových časoch podarí dosiahnuť dobrý kompromis, úžitok z neho majú všetci partneri a celá EÚ,“ dodal Martin Schulz.

Francúzsky prezident François Hollande

Odmietajúc pokušenie členských štátov EÚ „vtiahnuť sa do svojich národných ulít,“ ktoré by Európu odsúdilo na „bezmocnosť,“ prezident Hollande vyjadril podporu „proaktívnej Európe,“ ktorá bude schopná „opätovne potvrdiť jednoduché a jasné princípy solidarity, zodpovednosti a odhodlania.“ Solidarity s utečencami, odhodlania čeliť „brutálnemu porušovaniu medzinárodného práva“ na Ukrajine a zodpovednosti v súvislosti s bojom proti terorizmu, „ktorý ohrozuje dušu nášho kontinentu.“

„Tvárou v tvár týmto výzvam som presvedčený, že ak sa nám nepodarí dosiahnuť pokrok v oblasti integrácie, zastavíme sa alebo skĺzneme späť,“ vyhlásil François Hollande. Francúzsky prezident v tejto súvislosti vyzval na „konsolidáciu eurozóny“ a „koordináciu národných politík, podporu fiškálnej konvergencie a harmonizácie, investícií“ a zbližovanie daňovej a sociálnej politiky, zdôrazňujúc pritom dôležitosť inštitucionálnej reformy EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkel

„Obrovský počet utečencov je testom historických rozmerov. Umožniť týmto ľuďom dôstojný život v ich vlasti je európskou a celosvetovou výzvou,“ vyhlásila pred poslancami nemecká kancelárka Angela Merkel.

„Musíme odolať pokušeniu vrátiť sa k riešeniam na národnej úrovni. Práve teraz potrebujeme viac Európy! Nemecko a Francúzsko sú pripravené. Iba spoločne sa nám, Európanom, podarí uspieť v odstraňovaní globálnych príčin migrácie. Naše vonkajšie hranice môžeme chrániť úspešne iba ak urobíme niečo pre vyriešenie mnohých kríz v našom susedstve,“ dodala nemecká kancelárka a poukázala na kľúčovú úlohu Turecka v tomto procese.

Predseda skupiny EPP Manfred Weber (DE)

„Pred dvadsiatimi piatimi rokmi Vaši predchodcovia tu, pred Európskym parlamentom vyhlásili, že Vaše dva národy sa zasadzujú za demokratickú Európu. Dnes ste toto vyhlásenie Vašou prítomnosťou obnovili. Toto je deklarácia nemecko-francúzskeho priateľstva, zodpovednosti, ktoré nesú Vaše dva národy a vyhliadok do budúcnosti. Deklarácie, že Francúzsko a Nemecko naďalej vidia svoju budúcnosť v nasledujúcich desaťročiach v demokratickej Európe,“ uviedol líder skupiny EPP Manfred Weber (DE).

Pokiaľ sú Turecko, Jordánsko, Libanon a ďalšie chudobné krajiny schopné poskytnúť útočisko ľuďom, ktorí utekajú pred občianskou vojnou, tak my, bohatí Európania, musíme byť tiež schopní vyvinúť takéto veľké úsilia a na túto úlohu, ktorá pred nami stojí, potrebujeme odvahu,“ vyhlásil. „Musíte mať odvahu pohnúť sa dopredu s rozvojom Európy. Svet nebude čakať na koniec našich vnútorných diskusií – Európa sa musí posunúť vpred,“ dodal.

Predseda skupiny S&D Gianni Pitella (IT)

„História nás učí, že francúzsko-nemecký motor slúžil Európe preto, lebo ponúkal Európe víziu: ideu, že základom politickej integrácie môže byť zmierenie národov rozdelených po stáročia vojnami. Dnes však potrebujeme nový začiatok, novú víziu, nový politický projekt, ktorý dá Únii význam a ktorý má zástancov vo všetkých členských štátoch,“ uviedol líder skupiny S&D Gianni Pitella (IT).

„Musíme bojovať za väčšiu fiškálnu spravodlivosť. Je totiž neakceptovateľné, že zatiaľ čo sa od občanov EÚ očakávajú obete, daňové úniky a daňové podvody pripravujú verejné financie každoročne o jeden bilión eur. Dane sa musia platiť tam, kde sa vytvára zisk,“ dodal.

Podpredseda skupiny ECR Ryszard Antoni Legutko (PL)

Ryszard Antoni Legutko zo skupiny ECR (PL) obvinil „francúzsko-nemecký motor Európy “ zo „zámeny líderstva za dominanciu.“ „Nemyslíte si, že súčasťou problému je to, že jedna alebo dve krajiny rozhodujú sa ostatných?“ opýtal sa francúzskeho prezidenta a nemeckej kancelárky.

Predseda skupiny ALDE Guy Verhofstadt (BE)

„Musíme čeliť realite. Táto viacnásobná kríza ohrozuje samotnú existenciu európskeho projektu. Čo ak zajtra zanikne euro? Alebo ak sa rozpadne Schengen? Čo nám zostane? Nič viac než voľná konfederácia národných štátov. Slabá hospodársky, bezvýznamná na svetovej scéne. Nebuďme naivní. Budú to Američania a Číňania, ktorí nám potom budú diktovať v ekonomických otázkach. Bude to Putin a Assad, ktorí budú rozhodovať o mieri a stabilite v Európe,“ uviedol líder skupiny ALDE Guy Verhofstadt (BE).

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Predsedníčka skupiny GUE/NGL Gabriele Zimmer (DE)

„Vy dvaja chcete azda pričarovať späť staré spojenectvo. Nemecko-francúzsky motor sa však zadrháva. Čo teraz pani Merkel a pán Hollande? Vaše prejavy mali inšpirovať. Otvorili ste množstvo dôležitých otázok, Vaše príhovory však neobsahovali žiadne vyhliadky na posilnenie demokracie alebo sociálnu úniu v rámci EÚ. Toto je masívne zlyhanie. Prosím, čeľte týmto výzvam!“ požiadala lídrov oboch krajín predsedníčka skupiny GUE/NGL Gabriele Zimmer (DE).

Spolupredsedníčka skupiny Zelení/EFA Rebecca Harms (DE)

„Máme dlhý zoznam prebiehajúcich kríz a nikam sa nedostaneme, ak nedokončíme, čo sme začali. Musíme euru prinavrátiť stabilitu. Bez vlády pre spoločnú menu sa nikam nedostaneme. Vy dvaja ste tými pravými, ktorí sa o to musia pričiniť,“ uviedla spolupredsedníčka skupiny Zelení/EFA Rebecca Harms (DE).

„Musíme prehodnotiť našu utečeneckú politiku. Nemôže to však byť iba o vyzbrojení našich vonkajších hraníc. Je v poriadku spolupracovať s [tureckým prezidentom Recepom Tayyipom] Erdoganom, nie je však v poriadku nepovedať mu, že jeho výpady voči Kurdom situáciu len zhoršujú,“ dodala.

Spolupredseda skupiny EFDD Nigel Farage (UK)

„Keď sem prišli Kohl a Mitterrand reprezentujúc svoje krajiny, bolo to partnerstvo rovných. To ním už nie je. Francúzsko je dnes oslabené, uväznené v [jednotnej] mene. Je iróniou, že projekt, ktorý bol vytvorený za účelom skrotenia nemeckej sily, nám teraz priniesol Európu, ktorej totálne dominuje Nemecko,“ uviedol líder skupiny EFDD Nigel Farage (UK).

Spolupredsedníčka skupiny ENF Marine Le Pen (FR)

„Ďakujem Vám pani Merkel, že ste nás poctili návštevou spolu s vicekancelárom pre francúzsku provinciu,“ začala svoj prejav spolupredsedníčka skupiny ENF Marine Le Pen (FR). „Nemôžem Vás titulovať prezident, pretože svoju úlohu nevykonávate o nič lepšie, ako Váš predchodca,“ vyhlásila smerom k Françoisovi Hollandovi. „Prezident republiky je garantom francúzskej ústavy. Nesmie sa podvoliť politike určovanej Berlínom, Bruselom alebo Washingtonom, musí brániť našu suverenitu. Vy tak však nekonáte. Naopak, keď kancelárka Merkel v rámci dokonale nezodpovedného gesta vyhlási, že musíme prijať tisícky migrantov, Vy tlieskate. Keď o niečo neskôr svoje hranice zatvorí, Vy stále tlieskate.“

Nemecká kancelárka Angela Merkel

Na záver nemecká kancelárka poznamenala, že kompromis je základom každej európskej dohody, na ktorej sa však musí podieľať všetkých 28 členských štátov. Hlavy štátov a vlád podľa nej zastupujú jednotlivé štáty, ale aj ich zákonodarné zbory, zdôrazňujúc pritom dôležitosť kontaktov s národnými parlamentmi. „Bez tohto spojenia sa Európa nemôže pohnúť dopredu,“ vyhlásila.

Kancelárka tiež zdôraznila, že Európa by sa mohla pochváliť mnohými úspechmi, vrátane príprav na konferenciu o zmene klímy v Paríži. „Dobrý výsledok klimatickej konferencie je tiež spôsob, ako predchádzať utečeneckým krízam,“ uviedla.

Francúzsky prezident François Hollande

„Dnes sme tu s kancelárkou preto, že medzi Nemeckom a Francúzskom prebehli v minulom storočí dve vojny. A bolo to Nemecko a Francúzsko, ktoré v dôsledku tejto tragédie chceli Európe pomôcť znovu sa postaviť na nohy. Toto je dôvod, pre ktorý naše dve krajiny vždy podporovali iniciovanie nových európskych stavieb,“ vyhlásil prezident Hollande.

Do budúcnosti vidí pre Európu dve cesty. Jedna je „napoly dnu, napoly von,“ ktorú nebude ľahké ukormidlovať. Druhou je posilnenie EÚ, ku ktorej sa francúzsky prezident prihlásil a vyjadril vôľu spolupracovať na nej s Európskym parlamentom. „Budeme potrebovať oveľa silnejšiu Európu, ako je tá dnešná. Prvou úlohou je spoločná politika v oblasti obrany, azylu a migrácie (…) Pokiaľ si neželáme posilniť Európu, mali by sme ju opustiť,“ dodal na záver.

Reakcie slovenských poslancov

„Spoločné vystúpenie nemeckej kancelárky a francúzskeho prezidenta je najlepší dôkaz historického úspechu európskeho projektu. Súčasné krízy musíme tiež riešiť spoločne, pomocou dobrovoľnej solidarity a dôsledného dodržiavania pravidiel,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„Zaznelo veľa názorov, aj taký, že žiadna EÚ nemusí v budúcnosti existovať, lebo nezvládneme výzvy, ktorým čelíme. Ja som presvedčená, že ich môžeme zvládnuť, ale len poučením sa z chýb z minulosti a spoločnou prácou. Výkriky a tvrdé postoje pre efekt prácou nie sú. Ak máme názor, povedzme ho, ale spolu s ním ponúkajme riešenia,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O red

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices