merkel
Angela Merkel. nemecká kancelárka. PHOTO: European Parliament 2015

Angela Merkel: Nemecko nebude zvyšovať dane, aby uživilo utečencov

BERLÍN – Nemecko nebude musieť zvyšovať dane, aby mohlo financovať státisíce migrantov, ktorí krajinu zaplavili. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkel pre denník Bild. Do novembra plánuje jej kabinet pripraviť nové predpisy, ktoré by mohli pomôcť vyriešiť príval migrantov.Nemecko očakáva, že do krajiny tento rok dorazí 800 tisíc žiadateľov o azyl, či dokonca aj viac. Merkel v rozhovore zdôraznila, že rozhodne nedôjde k žiadnemu zvyšovaniu daní v krajine pre to, aby sa o ľudí postarali.

„Môžeme byť radi, bola krajinu v posledných rokoch dobre riadili a že je naša ekonomická situácia v súčasnej dobe dobrá,“ uviedla Merkel.

Žiaden strach

Agentúra AP zdôraznila, že popularita kancelárky v súvislosti s prílivom utečencov do krajiny ľahko poklesla. Kancelárka sa v novom rozhovore tiež snažila rozptýliť obavy Nemcov z toho, že by množstvo utečencov mohlo zahltiť nemecký systém zdravotnej starostlivosti.

„Nikto by nemal mať strach, že pre utečencov príde o svoju vlastnú kvalitnú starostlivosť,“ zdôraznila kancelárka.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Neodmietnu nikoho

Podľa Petra Altmaiera, šéfa úradu angely Merkel, sa krajina dokáže vysporiadať s prílivom novo prichádzajúcich ľudí, musí ale zjednodušiť systém zaobchádzania s nimi. Altmaiera Merkel poverila, aby sa zaoberal koordináciou utečeneckej politiky.

Ako zdôraznil, Nemecko „sa neotočí chrbtom“ k niekomu, kto pomoc potrebuje, musí ale znížiť byrokraciu a urýchliť azylový proces. Krajina tiež potrebuje posielať rýchlo späť domov tých, ktorí si udelenie azylu nezaslúžia, dodal Altmaier.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices