Eduard Chmelár: TTIP nie je v záujme európskych občanov

     Bez väčšieho záujmu našich médií podpísali minulý týždeň ministri obchodu USA, Japonska a ďalších desiatich krajín Ázie a Tichomoria dohodu o Transpacifickom obchodnom partnerstve (TPP). Zmluvu ešte musia schváliť parlamenty členských krajín, ale text, o ktorom sa vyjednávalo v utajenom režime päť rokov, je už konečný, preto z neho môžeme čerpať mnohé skúsenosti v boji proti podobnej dohode – TTIP (Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo) – ktorá sa v rovnakej tichosti pripravuje medzi USA a Európskou úniou.

     Už veľakrát som upozorňoval na to, že TTIP je len jedným ohnivkom v reťazi zmlúv, ktoré úplne zmenia povahu a rozloženie globálnej moci. V tomto kontexte je dôležité uvedomiť si, že všetky tieto zmluvy iniciovali Spojené štáty a že ich primárny význam nie je ekonomický, ale geopolitický. Hlavným zámerom TTIP je odrezať Európsku úniu ekonomicky od Ruska – čo nie je v záujme Európy, ale Spojených štátov. S tou istou filozofiou pristúpili Spojené štáty k uzavretiu zmluvy, TPP – aby odrezali krajiny pacifického regiónu ekonomicky od Číny. Keď som pred touto skutočnosťou varoval, odpoveďou z ministerstva hospodárstva mi bola záplava propagandistických nezmyslov o tom, ako to pomôže našim malým a stredným podnikateľom a že to zvýši zamestnanosť – čo na príklade podobnej existujúcej dohody NAFTA môžeme označiť za sprostú lož. Kým vlády európskych krajín vrátane tej slovenskej popierajú očividné fakty, čuduj sa svete, americký prezident pri príležitosti dokončenia dohody TPP vydal vyhlásenie, v ktorom sa jasne hovorí: „Ak viac ako 95 našich potenciálnych zákazníkov žije za našimi hranicami, nemôžeme takej krajine ako je Čína nechať vytvárať pravidlá svetovej ekonomiky. Písať tieto pravidlá musíme my a my musíme nachádzať nové trhy pre americké výrobky,“ povedal Barack Obama. Inými slovami, americký prezident sa už vôbec netají tým, že TPP je geopolitická hra a že je to jediný spôsob, ako zabezpečiť nadvládu a blahobyt pre USA.

     A práve tu si treba uvedomiť jednu závažnú vec: je strašne naivné, ak sa niekto domnieva, že dohody ako TPP či TTIP majú za cieľ zabezpečiť blahobyt pre všetkých. Takáto zásada nikdy nebola základom svetového biznisu. Hlavnou úlohou týchto zmlúv je zaistiť prepych pre USA. Niet pochýb o tom, že táto filozofia oslabí Svetovú obchodnú organizáciu, pre ktorú už v novom systéme dohôd nie je miesto. Platí, že akákoľvek dohoda mimo WTO je dohodou politickou. Problémom týchto spojenectiev však nie je ani tak to, že sú rezignáciou na proces v rámci Svetovej obchodnej organizácie, v ktorej stroskotali rokovania o liberalizácii svetového obchodu. Problémom je najmä to, že namiesto globálnej spolupráce sľubovanej v deväťdesiatych rokoch sa vytvárajú ekonomické bloky s hrozbou obchodnej vojny, ktorá je na stupnici eskalácie konfliktu na 9. eskalačnom stupni, pričom 13. stupňom je už otvorená vojna. Jediný, kto túto hru prečítal a pripravil sa na ňu, bola Moskva, ktorá zareagovala urýchlením vzniku Eurázijskej únie. Tento vývoj neprináša nič dobré.

     Zmluva TPP bola podpísaná aj napriek odporu veľkej časti amerických občanov. Čím viac informácií prenikalo na verejnosť, tým väčšie pobúrenie obsah tejto dohody vyvolával. Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz označil tento systém zmlúv za pokus o globálny korporatívny prevrat. Dokonca aj americká senátorka a demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary Clintonová, ktorá pôvodne privítala TTIP i TPP s nadšením, že to bude „ekonomické NATO“, dnes pod tlakom voličov prešla na stranu odporcov takýchto obchodných dohôd a spolu so socialistickým kandidátom Berniem Sandersom ostro kritizuje to, čo z návrhu čítala. Iba v našich končinách je ticho a TTIP nebola ešte predmetom žiadnej serióznej televíznej diskusie. V tejto súvislosti podpredsedníčka Ľavicovej strany Nemecka Sahra Wagenknechtová vyslovila pred niekoľkými dňami predpoklad, že vo väčšine európskych krajín sa snažia odstrániť Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo z verejných diskusií, aby vlna kritika neohrozila podpísanie dohody. Toto nie sú žiadne konšpiračné dohady – bývalý generálny riaditeľ Sekcie zahraničného obchodu MH SR (a terajší vedúci Kancelárie prezidenta SR) Štefan Rozkopál sa mi v diskusii priznal, že ministerstvo hospodárstva sa za jeho pôsobenia aktívne usilovalo o to, aby sa TTIP nestala predmetom diskusie pred voľbami do Európskeho parlamentu tak, ako to bolo vo Francúzsku alebo Nemecku – čo sa mu aj podarilo.

Viac..  Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

     A tak, keď som v januári minulého roka napísal ako prvý na Slovensku kritický článok o TTIP, o tejto dohode nemala ani potuchy nielen široká verejnosť, ale ani poslanci slovenského parlamentu, hoci sa o návrhu rokovalo už vyše pol roka. A dodnes väčšina občanov Slovenskej republiky nevie, o čo ide, že hovoríme o zmluve, ktorá môže úplne rozvrátiť sociálne výdobytky, environmentálne štandardy, úroveň súdnictva v Európe a dokonca aj slobodný prístup k informáciám. Je smiešne, ak vám všetky parlamentné politické strany pred voľbami sľubujú vyššie platy, lepší prístup k liekom, čistejšie ovzdušie či zvýšenie ochrany vašich práv, keď z nich nikto nie je principiálne proti TTIP, ktorá urobí pokrok vo všetkých týchto oblastiach nemožným. TTIP nie je nejakým okrajovým technickým opatrením, je to kľúčová právna úprava zásadného významu pre vaše životy.

     Politici a ministerskí úradníci klamú, že nič nevýhodné nedopustia, hoci za vašimi chrbtami dojednávajú podmienky, ktoré sú takým ústupom od európskych záujmov, že sa to dá prirovnať k vlastizrade. Čoho sú schopní, vidíme napríklad na kapitole o autorských právach zo zmluvy TTP. Táto kapitola dáva nadnárodným korporáciám väčšie právomoci potláčať zverejňovanie kompromitujúcich informácií. Budú môcť zastaviť súdny proces, ak by znamenal, že by sa informácie o ich negatívnej alebo kriminálnej činnosti rozšírili na verejnosť. V praxi to znamená nielen všeobecné ohrozenie slobody prejavu, ale aj základný prístup k takým komoditám ako sú napríklad lieky.

     V sobotu bolo v uliciach Berlína štvrť milióna protestujúcich proti TTIP a ďalšie desaťtisíce v iných európskych mestách. Odpor verejnosti rastie. Ešte stále máme šancu zmiesť túto zmluvu zo stola, ešte stále môžeme toto monštrum zastaviť. Spoločným postupom, vytváraním verejného tlaku, požadovaním otvorenej diskusie. Európa musí vystúpiť z tieňa USA a začať sledovať vlastné záujmy, inak ju objatie jej veľkého brata zadusí.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Eduard Chmelárzakladateľ sociálno-ekologického hnutia SEN.

O Eduard Chmelár

Rektor Akadémie médií, politický analytik.

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices