Fínsko dostane dotácie na vybudovanie LNG terminálu, šetriť má životné prostredie

Komisia schválila finančnú pomoc na výstavbu prvého fínskeho LNG terminálu. Projekt si kladie za cieľ využívať skvapalnený zemný plyn ako palivo do prepravných lodí. Najväčšou výhodou je šetrnosť tohto paliva voči prírode.

LNG terminál vyudujú na západnom pobreží Fínska. Európska komisia prispeje na projekt 23 miliónov eur. Dospela k záveru, že projekt prispieva k ochrane životného prostredia a bezpečnosti dodávok zemného plynu vo Fínsku, zatiaľ čo zostane zachovaná hospodárska súťaž na jednotnom trhu.

„Terminál LNG v Pori je prvý svojho druhu vo Fínsku. Bude poskytovať nový zdroj čistejšieho paliva pre námorný priemysel a diverzifikovať zdroje dodávok plynu Fínska. Je to príklad toho, ako môže EÚ podporovať riadne verejné investície a pomáhať dosiahnuť ciele v oblasti energetickej bezpečnosti a ochrany životného prostredia,“ povedala Margrethe Vestager, komisárka pre hospodársku súťaž.

Projekt prinesie významné zníženie emisií CO2 tým, že poskytuje čistejšie palivo pre námornú dopravu. Zároveň infraštruktúra LNG zvýši bezpečnosť dodávok energií vo Fínsku.

Viac..  Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá EÚ na zníženie odpadu z textilu a potravín

LNG je skvapalnený zemný plyn. V tejto forme sa však v prírode prakticky nevyskytuje. Je skvapalňovaný po vyťažení, aby mohol byť dopravovaný na odbytisko, väčšinou pomocou tankerov. Lodnou dopravou môže byť zemný plyn prepravovaný iba vo forme LNG. Lodná flotila na transport LNG je obmedzená a náročná na bezpečnosť a údržbu.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices