benova
Monika Flašíková-Beňová. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Obchod s drogami či počítačová kriminalita: Dnes sa rokuje o riešeniach

Súčasťou dnešného rokovacieho dňa výboru Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) bude aj hlasovanie o troch súhrnných správach týkajúcich sa lepšej výmeny informácií o odtlačkoch prstov, respektíve daktyloskopických údajov medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ). Ich spravodajkyňou je Monika Flašíková Beňová.

Pri prehlbovaní takejto formy spolupráce je potrebné, aby Komisia a európske orgány vnútornej bezpečnosti intenzívne spolupracovali s národnými policajnými zložkami. „Určite by mali byť primárnym zdrojom námetov čo, ako a kde zlepšiť. Tieto informácie môžu následne viesť k efektívnejšiemu presadzovaniu a vymáhaniu práva v celej EÚ,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Posilnenie spolupráce týkajúcej sa daktyloskopických údajov podozrivých osôb súvisí najmä so snahou o zintenzívnenie boja proti terorizmu, ako aj rozličným iným formám cezhraničnej kriminality. „Týka sa to predovšetkým organizovaného zločinu, vrátane potláčania obchodu s drogami, obchodu s ľuďmi, ale aj čím ďalej tým viac sa rozmáhajúcej počítačovej kriminality. Ide o jeden z nástrojov, ktoré môžu pomôcť nielen pri objasňovaní takýchto jednotlivých druhov trestných činov, ale aj pri ich účinnej prevencii,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices