Parlament schválil vyčlenenie 401,3 milióna eur na riešenie migračnej krízy

Európsky parlament v stredu schválil navýšenie rozpočtu na opatrenia súvisiace s riešením utečeneckej krízy o 401,3 milióna eur. Finančná pomoc, ktorú navrhla Komisia a v pondelok schválil rozpočtový výbor EP, by mala pomôcť členským štátom, ktoré sú najviac vystavené prílevu utečencov, tretím krajinám, na území ktorých sa nachádza najviac utečencov zo Sýrie, a trom únijným agentúram, ktoré majú na starosti väčšinu opatrení súvisiacich s utečencami.

 Poslanci pomerom hlasov 577 (za): 66 (proti): 14 (zdržalo sa hlasovania) schválili okamžité zmeny v rozpočte, ktoré boli nevyhnutné na vykonanie opatrení vyplývajúcich zo záverov neformálneho stretnutia lídrov členských štátov dňa 23. septembra. Zároveň však poukázali na rozsah výziev súvisiacich s migráciou a potrebu prijímať na ich riešenie dlhodobé rozpočtové opatrenia, ktoré si podľa nich vyžiadajú revíziu viacročného rozpočtu EÚ.

„Parlament chápe naliehavosť situácie a bol a je pripravený konať rýchlo v snahe zvýšiť zdroje na vyrovnanie sa s bezprecedentným počtom utečencov a migrantov. Nakoľko je však pravdepodobné, že utečenecká kríza tu bude prítomná aj v nasledujúcich rokoch, v rámci revízie viacročného finančného rámca EÚ v roku 2016 chceme zabezpečiť, aby boli adekvátne zdroje k dispozícii v dlhodobom horizonte,“ uviedla parlamentná spravodajkyňa rozpočtových zmien Eider Gardiazábal Rubial (S&D, ES).

Viac..  Štúdia: obchod EÚ otvára nové obchodné príležitosti pre agropotravinárskych vývozcov z EÚ

Ďalší postup

Nakoľko zmeny v rozpočte už odsúhlasila Rada (ministrov) EÚ aj Európsky parlament, financie môžu byť uvoľnené okamžite.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

V. Remišová: Riešenie dopadov migračnej krízy na samosprávy – 127 miliónov eur z eurofondov

Plníme sľuby a pomáhame. Samosprávy môžu žiadať o príspevok z eurofondov na kompenzáciu nákladov v súvislosti s migračnou …

Consent choices