TTIP konferencia
Zástupcovia Európskych inštitúcií počas konferencie o prínosoch a rizikách dohody TTIP. PHOTO: redakcia.dom.

Vladimír Maňka: TTIP bude veľkým prínosom a vytvorí množstvo pracovných miest

TTIP je pripravovaná dohoda o zóne voľného obchodu medzi Európskou úniou a USA. Už od začiatku rokovaní medzi jej aktérmi vyvoláva v obyvateľoch Európskej únie rozporuplné postoje. Niektorí ju vítajú, iní naopak dôrazne odmietajú.

Jednou z najväčších motivácií pre uzatváranie obchodnej zmluvy TTIP  je tvorba nových pracovných miest. V EÚ by malo ísť až o milión pracovných pozícií. Podľa slov europoslanca Vladimíra Maňku je práve zvýšenie zamestnanosti na oboch stranách Atlantiku hlavným cieľom TTIP. Otázkou je, či by tvorba pracovných miest mala mať prednosť pred inými verejnými záujmami ako je ochrana životného prostredia, či spotrebiteľov a či nebude tvorba nových miest na úkor európskych štandardov. Práve toho sa totiž mnohí obyvatelia EÚ obávajú. Maňka tvrdí, že všetky rokovania Európskeho parlamentu ohľadom dohody, sa vedú s dôrazom na to, že rozhodne neznížime naše štandardy a ani bezpečnosť v EÚ. Dohoda je podľa neho príležitosť aby práve EÚ mohla určovať štandardy a normy, ktoré budú vzorom pre celý svet.

Objavili sa aj obavy, že dohoda TTIP síce bude vytvárať nové pracovné miesta, ale zároveň v súvislosti s jej prijatím aj mnoho pracovných miest zanikne. „Zmluva bude veľkým prínosom a vytvorí množstvo pracovných miest. To, že sa v súvislosti s týmto procesom budú niektoré pracovné miesta aj rušiť však celkom pravdou nie je. Miesta, ktoré sa rušiť budú, by sa rušili aj bez ohľadu na dohodu TTIP.“ uviedol europoslanec Vladimír Maňka.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Zároveň si myslí, že najväčší pozitívny dopad na tvorbu pracovných miest pocíti najmä sféra informačných a komunikačných technológií ale aj priemysel. Andrej Králik, zástupca EK na Slovensku je presvedčený, že TTIP pozitívne ovplyvní aj automobilový a chemický priemysel. Európsky parlament už požiadal Komisiu o prognózu potenciálneho zisku a straty pracovných miest v jednotlivých členských štátoch.

TTIP podľa odhadov zvýši HDP EÚ o 0,05 %. Podľa prepočtov europoslanca Józefa Nagya , toto na prvý pohľad zanedbateľné percento reálne predstavuje až 10 000 miliárd eur ročne. „Európska únia sa nemôže vyhnúť globalizácii, preto by sa mala postaviť na jej čelo a nesnažiť sa izolovať. Musíme jednať vecne. Slovensku TTIP prinesie určite len pozitívny efekt.“ uviedol Nagy. Súhlasí s ním aj europoslanec Ivan Štefanec „Svet sa spája a žiadna krajina nemôže napredovať osamote.“ povedal.

O dom

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices