Robert Fico na summite v Bruseli: Mal problém vystúpiť z lietadla

BRUSEL – Premiér Robert Fico odletel na summit do Bruselu. Po príchode ale nevedel vystúpiť z lietadla. Moderné prekryté schody nevedeli pripojiť na náš starý vládny špeciál TU 154. Musel teda čakať, kým vystúpia novinári a potom mu prisunú starší typ schodov.

Následne premiér Robert Fico priznal, že Slovensko potrebuje obnoviť techniku.

Do Bruselu ale prišiel, aby riešil spolu s kolegami utečeneckú krízu.

Stretnutie predsedov vlád V4

Ešte pred začiatkom summitu sa stretli predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky. Výsledkom rokovania je poľská pomoc Maďarsku na srbsko-maďarských hraniciach.

„Zo strany Českej republiky je to 50 policajtov, taktiež 50 policajtov pošle Slovenská republika a poľská vláda dnes prisľúbila 60 až 70 policajtov, vrátane špeciálnej techniky,“ uviedol slovenský premiér.

Summit o utečencoch

Následne sa predstavitelia V4 presunuli na summit o utečeneckej kríze. Ten bude podľa predpokladov trvať do neskorých nočných hodín. Hlavnou témou budú utečenci a tiež posilnenie vonkajších hraníc Schengenu.

„Dnes večer sa nám určite nepodarí celú problematiku uzavrieť, ale dúfam, že získame jasné signály o tom, že všetky krajiny sú pripravené splniť svoje finančné záväzky,“ informoval Robert Fico.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

„Na pláne je rokovať o miestach vzniku migrácie. Ďalej sú to financie pre utečenecké tábory v Turecku,“ načrtla program nemecká kancelárka Angela Merkel.

Do rokovania sa zapojí aj maďarský premiér Viktor Orbán. „Treba ísť na juh a ochrániť grécke hranice. Verím, že dnes sa dohodneme na tom, že treba uzavrieť grécko-tureckú hranicu,“ naznačil svoj postoj.

Spolupráca s Tureckom

Dôležitá je tiež spolupráca s Tureckom. To ale požaduje liberalizáciu vízovej povinnosti pre svojich občanov v rámci Únie. „Obe strany ale z tejto dohody budú musieť mať primeraný úžitok,“ dodal Fico.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk./Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices