merkel
Angela Merkelová, nemecká kancelárka. PHOTO: consilium.

Nemecká kancelárka Merkel skritizovala EÚ za rozdeľovanie utečencov

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkel pred spolustraníkmi vo svojom volebnom obvode v severonemeckom Grimmene hájila svoju politiku voči utečencom a kritizovala Európsku úniu za nespravodlivé rozdelenie bremena. Zopakovala, že Nemecko utečeneckú krízu zvládne. Zdôraznila ale, že ide o globálnu úlohu.Nemecká kancelárka na krajskom zjazde Kresťanskodemokratickej únide (CDU) povedala, že ju sklamala reakcia Európskej únie na príliv utečencov.

„Dodnes tu chýba spravodlivé rozdelenie bremena. Podnikli sa prvé kroky v podobe zámeru spravodlivo rozdeliť 160 000 utečencov, ale ešte neexistuje stály prerozdeľovací mechanizmus,“ kritizovala podľa stanice NDR.

Všetky štáty

Pokiaľ chce byť Európa solidárna, musí túto záležitosť brať vážne všetkých 28 členských štátov EÚ, nie len štyri alebo päť.

Kancelárka znova uistila, že výzvy plynúce z utečeneckej vlny sa dajú zvládnuť.„Zvládneme to,“ zopakovala svoje krédo. Vzhľadom k tomu, že vo svete je 60 miliónov utečencov ide ale o celosvetovú úlohu.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Vrátenie utečencov

Merkel sa taktiež vyslovila pre rýchlejšie vracanie ľudí, ktorí nemajú právo na azyl. „To znepokojuje množstvo ľudí. Tomu rozumiem,“ poznamenala.

Tento rok podľa nej požiada o azyl v Nemecku spolu najmenej 100 tisíc Albáncov a Kosovčanov. V zásade podľa kancelárky musia všetkých vrátiť.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices