David Cameron je jeden z najlepšie improvizujúcich politikov súčasnosti

Istý britský komentátor nazval ministerského predsedu Davida Camerona za jedného z najlepšie improvizujúcichpolitikov súčasnosti. Niektoré improvizácie riešili skôr príjemné problémy. Napríklad to, ako vládnuť osamote po nečakane drvivom víťazstve konzervatívcov vo voľbách. No viac práce má Cameron s referendom o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

Jeho vlastná strana je v tejto otázke rozpoltená. Tvrdšia časť je za vystúpenie. Väčšina členov, vrátane ministerského predsedu, je skôr za zotrvanie – ale s reformou vzťahov medzi Britániou a Bruselom. Aj keby chceli, nemôžu ukázať príliš otvorenú podporu zotrvania, pretože v pozadí čaká Farageov UKIP na každý sklamaný voličský hlas. Cameron síce už pred pár mesiacmi rozbehol svoju tour s reformnou agendou po Európe a intenzívne hľadá (a miestami ja nachádza) spojencov. No unijné mlyny melú pomaly a referendum sa blíži. Podľa všetkého sa uskutoční zhruba o rok. Predreferendové prieskumy ukazujú pomer síl zhruba 1:1. V krajine sa tak začínajú objavovať scenáre možného vývoja v prípade voľby Vystúpiť.

Spojené kráľovstvo by nevystúpilo len tak zo dňa na deň, na to sú väzby s EÚ príliš komplexné. Ani by neostalo izolované, bez akýchkoľvek „špeciálnych“ vzťahov s EÚ. Na to je Európa príliš dôležitá pre Britov, ako aj Briti pre Európu. V podstate by tak po referende len pokračovali už teraz existujúce rokovania o usporiadaní vzťahov Spojeného kráľovstva a EÚ, pravdepodobne s ďalším referendom. Na výber je totiž viacero modelov, pričom dva základné sú nórsky (spojenie cez Európsky hospodársky priestor) a švajčiarsky (spojenie cez sadu bilaterálnych zmlúv).

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Prípadný odchod druhej najväčšej ekonomiky by zatriasol dôverou

EÚ by samozrejme nič nedala len tak „zadarmo“, takže v Británii by zotrvala aj nejedna z bruselských regulácií. Zástancovia európskeho superštátu musia byť tvrdí, prípadný (hoci pomalý) odchod druhej najväčšej ekonomiky by zatriasol dôverou. Vo Francúzsku momentálne v predvolebných prieskumoch vedie značne protieurópska Marine Le Pen. V Dánsku sa v decembri uskutoční referendum o (ne)pridaní sa k spoločným pravidlám spravodlivosti, vydávania a zatykačov, ktoré niektorí môžu vnímať ako referendum o asertívnejšom prístupe novej dánskej vlády k EÚ. Tá je momentálne jedným z najväčších Cameronových spojencov na kontinente, čo sa vzťahov s EÚ týka. V Holandsku sa cez petíciu podarilo vyvolať referendum o zmluve EÚ s Ukrajinou, pričom holandské veto by bolo žiariacim symbolom európskej politickej nejednotnosti. Nehovoriac o tom, že protieurópska Strana slobody známeho populistického rebela Geerta Wildersa vedie rebríčky popularity v krajine. Ďalší spojenec konzervatívcov, poľská strana Právo a spravodlivosť, je najhorúcejším kandidátom na víťazstvo v nadchádzajúcich voľbách. Bude to pravdepodobne znamenať aj referendum o prijatí eura. To bude testom poľského nadšenia pre Európu.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices