oravcová
Andrea Oravcová /TIP/ diskutuje s Mariánom Leškom. PHOTO: redakcia.

Diskusia s Mariánom Leškom: EÚ v tejto podobe dlhodobo fungovať nemôže

Vo štvrtok 15. októbra sa v bratislavskej kaviarni TIP Café uskutočnila diskusia s uznávaným politickým komentátorom, analytikom a publicistom Mariánom Leškom. Hlavnou témou diskusie boli aktuálne problémy medzinárodného prostredia a hľadanie odpovede na otázku kam sa v ich dôsledku uberá Európska únia.

Marián Leško odpovedal na otázky Andrei Oravcovej ale taktiež publika, pre ktoré bola diskusia s uznávaným analytikom veľmi zaujímavá. „Marián Leško je nesmierne skúseným politickým komentátorom, preto sme boli veľmi šťastní, že prijal naše pozvanie a ľudia, ktorých zaujíma politické dianie sa mohli o aktuálnych otázkach porozprávať so skutočným odborníkom,“ ohodnotila večer Andrea Oravcová, ktorá debatu s Mariánom Leškom viedla.

Najmä o migračnej kríze

Diskusia o tom najaktuálnejšom nemohla začať inak ako migračnou krízou. Marián Leško odprezentoval svoj názor na tento problém, ktorý nie je len problémom Európy. Taktiež sa diskutujúci nevyhli ani zhodnoteniu postoja Slovenska k riešeniu tejto krízy a aký bude mať vplyv na postavenie Slovenska v Európskej únii. Andrea Oravcová vníma migračnú krízu ako veľmi citlivú tému, „ktorá rozdeľuje ako verejnosť, tak politické elity. Všetci sa však zhodujú, že jednoduché riešenie neexistuje. Pravdou však je, že všetky problémy posledných rokov, či už je to migračná kríza, ukrajinská kríza, grécka kríza či hospodárska kríza, a najmä nezhody politikov na ich riešení, oslabujú Európsku úniu. Ako povedal Marián Leško, EÚ v takejto podobe nemôže dlhodobo prežiť.“

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Čo bude s Európou?

Známy analytik vidí dve možnosti vývoja Európskej únie. Jednou je podľa neho posun EÚ k superštátu, akýmsi spojeným štátom európskym. Tou druhou je Európa národných štátov. „Druhá možnosť je návratom späť. Je návratom do dôb, kedy bola možnosť vypuknutia násilia medzi európskymi národmi veľmi pravdepodobná,“ hovorí Oravcová. Aj Marián Leško pripomenul, že práve odstránenie možnosti násilného konfliktu bol hlavný motív vzniku európskej integrácie. „Bolo by teda škodou, keby sme sa vrátili o 70 rokov späť. Je potrebné, aby európske národy hľadali kompromisy a tak prekonávali krízy. Spoločne,“ dokončila Oravcová a na záver vyjadrila vieru v to, že „problémy, ktorým dnes čelíme, sa podarí čo najskôr vyriešiť a stabilizovaná Európa sa bude naďalej rozvíjať, spoločne so Slovenskom.“

Najbližšie sa v TIP Cafe (Rajská 8, Bratislava) uskutoční politická diskusia vo štvrtok 22.10. 2015 o 19.30. Hosťom bude politológ MICHAL HORSKÝ. Témou diskusie bude vnútropolitická situácia na Slovensku.

O red

Odporúčame pozrieť

Oravcova Meseznikov

Andrea Oravcová: Ľudí diskusia s Grigorijom Mesežnikovom veľmi zaujala

Už tradične si vo štvrtok večer množstvo ľudí našlo cestu do bratislavskej kaviarne TIP Cafe, …

Consent choices