schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Martin Schulz o prerozdeľovaní utečencov: Európska solidarita je o spoločnej zodpovednosti

Predseda Parlamentu Martin Schulz úvodom zasadnutia Európskej rady lídrom členských krajín pripomenul, že Európa potrebuje záväzný permanentný systém na prerozdeľovanie utečencov. „Európska solidarita je spoločnej zodpovednosti a tom, že nikoho nenecháme samého,“ vyhlásil. Na programe samitu, ktorý sa bude konať do zajtra, sú okrem migrácie i otázky hospodárskej a menovej únie, britské referendum a situácia v Turecku a Sýrii.

Martin Schulz podotkol, že i napriek mnohým ťažkostiam sa nám počas uplynulých mesiacov predsa len poradilo dosiahnuť veľký pokrok. Pripomenul pritom zriadenie spoločnej pátracej a záchrannej misie v Stredomorí, boj proti pašerákom ľudí a prijatie opravného rozpočtu na tento rok s cieľom prideliť viac finančných prostriedkov na riešenie utečeneckej krízy.

Nástojil však na potrebe vytvorenia permanentného systému na prerozdeľovanie utečencov. Dublinský systém je podľa neho pre súčasnú realitu „neaktuálny.“ „Máme na výber – buď sa budeme potácať z jednej krízy do druhej a zliepať krátkodobé opatrenia na nápravu jednotlivých aspektov, alebo prídeme s komplexným riešením, v ktorom bude zakotvená stála solidarita,“ povedal. Taktiež by si želal vidieť pokrok v oblasti legálnej migrácie.

Vonkajšie hranice EÚ by mali byť podľa neho riadené efektívnym a humánnym spôsobom. Je presvedčený že „schengenský priestor prežije len vtedy, ak štáty, ktoré sú pod tlakom, nenecháme len tak a ak dôkladne implementujeme nový systém monitorovania a hodnotenia dohodnutý v roku 2013.“ Pripomenul, že „riadenie našich vonkajších hraníc je našou spoločnou zodpovednosťou a musí byť založené na princípoch (…) vzájomnej dôvery a solidarity.“

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Aj keď Turecko, ktoré prijalo viac ako dva milióny sýrskych utečencov, potrebuje našu pomoc, Martin Schulz má obavy ohľadne tamojšej politickej situácie. „Jedinou cestou na zabezpečenie budúcej stability a prosperity Turecka je dialóg,“ vyhlásil.

Čo sa týka Sýrie, predseda Parlamentu povedal, že potrebujeme veľkú diplomatickú iniciatívu, pripomínajúc že „Sýria je dnes najväčšou humanitárnou katastrofou na svete.“

Členské štáty Schulz vyzval i k tomu, aby zintenzívnili svoje úsilie na vytvorenie bankovej únie. „Musíme zaviesť záruky na ochranu peňazí daňových poplatníkov a to tak, že zrušíme prepojenie medzi bankami a štátmi.“

Martin Schulz vo svojom príhovore neobišiel ani referendum v Spojenom kráľovstve. „Ako som povedal už v minulosti, Európsky parlament je otvorený všetkým návrhom na zlepšenie Európskej Únie,“ povedal pripomínajúc, že s britským premiérom Davidom Cameronom bol v pravidelnom kontakte.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices