Nórsko chce zabrániť prílevu migrantov, bude ich vracať Rusku

OSLO – Nórsko sa snaží zvrátiť nárast počtu sýrskych žiadateľov o azyl vstupujúcich na jeho územie na ďalekom severe z arktických častí Ruska. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na nórsku vládu.

Dosiaľ menej známu trasu cez Rusko absolvovalo v tomto roku už 1 200 Sýrčanov, pričom v roku 2014 ju využila iba asi desiatka ľudí, zaznamenali štatistiky nórskeho imigračného úradu.

Veľká obchádzka

Táto trasa síce znamená veľkú okľuku, v porovnaní s plavbou cez Stredozemné more je však pre utečencov omnoho bezpečnejším spôsobom, ako sa dostať do Európy, konštatuje Reuters.

Od nasledujúceho týždňa začne severský štát s vracaním tých Sýrčanov, ktorí pred vstupom do Nórska žili dlhší čas v Rusku.„Niektorí ľudia, ktorí prechádzajú hraničný priechod Storskog, žili predtým dlhý čas v Rusku a majú tam povolenie na pobyt. Takže neutekajú pred vojnou, núdzou či hladom,“ povedal v stredu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu NRK nórsky minister spravodlivosti Anders Anundsen.

Dohoda o vracaní

„V Rusku mali bezpečné miesto na život. S Ruskom sme mali dohodu o vracaní a mali by sme ju využiť,“ dodal Anundsen, ktorý je členom protiimigračnej Pokrokovej strany.

Nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende riešil túto záležitosť v telefonáte s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom v stredu večer. „Požiadal som ho, aby ma informoval, čo (Lavrov) považuje za dôvody,“ povedal Brende dnes ráno pre NRK. „Aký typ víz mali v Rusku. Na aký dlhý čas mali (utečenci) pobyt?“

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Prevoz v autách

O novej trase používanej migrantmi utekajúcimi pred občianskou vojnou v Sýrii do Európy cez polárnu oblasť písal koncom augusta britský denník Guardian.

Z ďalekých severných území Ruska sa podľa jeho zistení títo migranti nechávajú do Nórska prevážať v ruských autách, čo je Guardian vtedy informoval o využívanej možnosti prechodu do Nórska cez pomerne neznáme mestečko Kirkenes na severe krajiny pri hraniciach s Ruskom, vzdialené približne 4000 kilometrov od Damasku. Nórsko nie je síce členom Európskej únie, ale patrí do schengenského priestoru.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices