Slovinci zatvorili hranice, utečenci nocovali v daždi a blate

ZÁHREB, ĽUBĽANA – Približne dve tisícky utečencov strávili uplynulú chladnú a daždivú noc na chorvátsko slovinských hraniciach. Obe krajiny ich totiž odmietli prijať, a tak im nezostalo nič iné, iba spať v blate. Situácia sa ale stále zhoršuje. Dokonca hrozí, že do podobnej situácie sa dostane oveľa viac utečencov.

Stovky migrantov pochádzajúcich najmä z blízkovýchodných krajín strávili noc v daždi a chlade na chorvátsko-slovinskej hranici. Chorvátske úrady tam vyslali vlak s utečencami aj napriek slovinskému prehláseniu, že Slovinci už ďalšie osoby nepríjmu, uviedla agentúra AP.

Malé skupiny

Vlak, v ktorom bolo asi 1 800 ľudí, dorazil na hranicu v pondelok v skorých ranných hodinách.Chorvátska polícia migrantov nechala vystúpiť, na druhej strane ale hranicu stráži slovinská polícia, ktorá tam postavila zátarasy a snaží sa zabrániť utečencom v hromadnom vstupe.

Utečenci, medzi ktorými sú aj ženy a deti, sa následne pokúšali nájsť spôsob, ako sa do Slovinska dostať. Miestne úrady to ale povolili len malým skupinkám osôb. Z druhej strany im pritom chorvátska polícia bránila v tom, aby sa vrátili späť do krajiny.Ako uviedla slovinská polícia, doteraz bolo z vlaku registrovaných a vpustených do krajiny 150 žien a detí.

Balkánsky koridor

Utečenci začali využívať trasu cez Slovinsko po tom, čo Maďarsko v noci na sobotu uzavrelo svoju zelenú hranicu s Chorvátskom. Hranica Slovinska s Chorvátskom je vonkajšou hranicou schengenského priestoru. Z tohto dôvodu chce Slovinsko všetkých utečencov registrovať.

Obmedzená kapacita malého, dvojmiliónového Slovinska pri preprave utečencov spôsobuje starosti a podľa všetkého už dáva za pravdu humanitárnym organizáciám, ktoré varujú, že tisíce utečencov kvôli tomu uviaznu nielen v Chorvátsku, ale aj ešte ďalej v Srbsku a Macedónsku. Práve tieto krajiny tvoria takzvaný balkánsky koridor, kadiaľ mieria vlna migrantov z krajín Blízkeho východu do západoeurópskych štátov.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Rieka ľudí

Ako oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), v Srbsku je v súčasnej dobe viac ako 10 000 migrantov, ktorí tam zostali uväznení pre najrôznejšie obmedzenia panujúce na hraniciach krajín ďalej na západe Európy. „Je to ako obrovská rieka ľudí, ak ju niekde zastavíte, inde dôjde k záplavám. Práve to sa teraz deje,“ uviedla hovorkyňa UNHCR Melita Šunjićová. „Máme nedostatok jedla, prikrývok, všetkého,“ dodala.

Do krajiny budú v najbližších dňoch neustále prúdiť ďalšie stovky migrantov. Susedné Macedónsko zaznamenalo cez víkend opäť obrovský nápor utečencov. Od šiestej hodiny večer v sobotu do šiestej hodiny večer v nedeľu do krajiny vstúpilo 10 000 utečencov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na humanitárnych pracovníkov na hraniciach.

Najviac ľudí vraj prichádzalo z Grécka najmä okolo polnoci. Do Grécka sa utečenci dostávajú na člnoch z Turecka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices