Sacharovova cena: Do finále sa dostali Raif Badawi, venezuelská demokratická opozícia a Boris Nemcov

Počas dnešnej schôdze zahraničného výboru, výboru pre rozvoj a podvýboru pre ľudské práva poslanci svojím hlasovaním rozhodli o troch finalistoch Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Do finále postúpil saudskoarabský bloger Raif Badawi, demokratická opozícia z Venezuely a ruský opozičný líder Boris Nemcov zavraždený vo februári tohto roku. O hlavnom víťazovi rozhodne predseda EP spoločne s lídrami politických skupín. Jeho meno sa dozvieme 29. októbra a cena mu bude odovzdaná 16. decembra.

„Máme troch vynikajúcich kandidátov, ktorí spĺňajú všetky predpoklady na to, aby sa stali budúcim nositeľom Sacharovovej ceny,“ okomentovala výsledky dnešného hlasovania predsedníčka podvýboru pre ľudské práva Elena Valenciano (S&D, ES). Śéf zahraničného výboru Elmar Brok (EĽS, DE) dodal, že výber Raifa Badawiho je dôkazom toho, že Parlament „ochraňuje slobodu prejavu.“ Podpora venezuelskej opozície je podľa neho„signálom, že vo Venezuele chceme vidieť demokratický proces“ a výber „Borisa Nemcova, ktorého v Rusku zabili kvôli jeho opozičnému konaniu, ukazuje našu nespokojnosť s vývojom ľudských práv“ v tejto krajine.

Raif Badawi

Prvým finalistom je saudskoarabský bloger Raif Badawi, zakladateľ web stránky Osloboďte saudských liberálov. Za svoje konanie, považované za urážku islamských hodnôt, bol v roku 2012 odsúdený na desať rokov väzenia, 1000 rán bičom a finančnú pokutu. V januári tohto roku si vytrpel prvých 50 rán, zvyšných 950 mu bolo po medzinárodných protestoch odložených. Nominovali ho skupiny S&D, EKR a Zelení/ESA.

„Nedokážem si predstaviť, že niekoho proste len tak zviažu a verejne zbičujú a to len kvôli tomu, že mal odvahu a povedal svoj názor,“ uviedol koncom septembra taliansky sociálny demokrat Pier Antonio Panzeri počas schôdze, na ktorej boli oficiálne predstavení všetci nominanti. „Tým, že sme navrhli Raifa Badawiho, chceme vzdať česť všetkým tým, ktoré po celom svete bojujú za slobodu prejavu,“ dodal.

Poľská poslankyňa Anna Fotyga (EKR) doložila, že aj jej skupina „podporuje túto kandidatúru.“

Pre Tamása Meszericsa (Zelení, Maďarsko) je tento bloger pochádzajúci z jedného z najrepresívnejších systémov na svete symbolom boja za slobodu prejavu. „Európa nemôže už ďalej mlčať, keď jednotlivci v Saudskej Arábii čelia mučeniu a smrti len preto, že prejavujú svoje názory,“ povedal.

Venezuelská opozícia

Do finále sa dostala i demokratická opozícia vo Venezuele, ktorú stelesňuje volebná koalíciou Mesa de na Unidad Democrática spoločne s politickými väzňami. Mesa de na Unidad Democrática sa sformovala v roku 2008 ako opozícia voči politickej strane prezidenta Huga Cháveza. Za uplatňovanie svojho práva na slobodu boli viacerí politici, študenti a opoziční lídri zatknutí alebo držaní v domácom väzení. Nominovala ich skupina EĽS spoločne s Fernandom Maurom Barandiaránom a Ditou Charanzovou.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„Aj keď (venezuelská) vláda bola zvolená demokratickým spôsobom, v súčasnosti nad svojou populáciou vykonáva totalitnú kontrolu. Táto skupina je súčasťou venezuelskej demokratickej opozície a bojuje za uplatňovanie svojich práv,“ povedal o nich španielsky ľudovec Luis de Grandes Pascual.

Podľa jeho krajana zo skupiny ALDE Fernanda Maura Barandiarána by „udelenie Sacharovovej ceny pre demokratickú opozíciu znamenalo pre toto hnutie podporu a ochranu.“

Boris Nemcov

Tretím finalistom je ruský fyzik a bývalý podpredseda vlády a opozičný politik Boris Nemcov, ktorého zavraždili v Moskve vo februári tohto roku. Nominovala ho skupina ALDE.

Boris Nemcov bol vedúcou osobnosťou ruskej občianskej spoločnosti a pracoval na vytvorení demokratického, prosperujúceho a mierového Ruska. Ako opozičný líder a aktivista občianskej spoločnosti pracoval na odhalení korupcie a zneužívania politickej moci v Rusku. A zaplatil za to svojím životom,“ povedal o ňomUrmas Paet (ALDE, Estónsko).

Sacharovova cena za slobodu myslenia

Európsky parlament udeľuje toto prestížne ocenenie každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcich za ľudské práva a základné slobody. Minulý rok bola táto cena udelená konžskému gynekológovi Denisovi Mukwegemu, ktorý sa vo svojej nemocnici stará o obete znásilnení.

Nominácie môže podať buď politická frakcia alebo skupina minimálne 40 poslancov. Do užšieho výberu sa dostanú traja finalisti, o ktorých na základe nominácií hlasuje zahraničný a rozvojový výbor. O hlavnom laureátovi následne rozhoduje Konferencia predsedov (predseda EP spoločne s lídrami politických skupín).

O ram

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices