Na maďarsko-srbskú hranicu odchádza 50 policajtov

BRATISLAVA – Maďarsko-srbskú hranicu v utorok odchádza strážiť 50 policajtov, ktorí vedia po maďarsky či po anglicky. Na hranici budú pôsobiť do 20. novembra, nebudú však aktívne zasahovať, len pomáhať.

Policajti idú na hranicu zatiaľ na mesiac. Poľsko vyslalo 70, Česko 50 policajtov, takže spolu s našimi ich bude 170. Ako premiér Robert Fico povedal na brífingu po oficiálnom ceremoniáli,„policajti sú kompletne vybavení technikou, ako aj všetkým, čo potrebujú“.

Slovenskí policajti budú v spoločných hliadkach s maďarskou políciou chrániť schengenské hranice, poznamenal. „Padlo rozhodnutie v rámci V4, ktoré absolútne vítam. Takáto spolupráca je dosť nevídaná a dokazuje, že aj V4 ukazuje svoju životaschopnosť,“ povedal premiér. Ako pokračoval, je to podľa neho i reprezentácia Slovenska, no ide najmä o pragmatický príspevok.

Ubytovanie, strava aj tankovanie

Maďarská strana garantuje našim policajtom ubytovanie, stravovanie, tankovanie pohonných hmôt i drobné opravy. Všetko ostatné si vezú naši policajti so sebou.

Fico a Kaliňák sa o nejaké dva týždne chystajú policajtov navštíviť. „Ak nezastavíme prílev nelegálnych migrantov, Európa, tak ako to nezvláda teraz, nebude schopná zvládnuť krízu ani neskôr,“ povedal predseda vlády. Keď sa policajti podľa jeho slov osvedčia, Slovensko je pripravené v tejto spolupráci pokračovať a poskytnúť ich i na ďalšie obdobie.

Navýšenie počtu

„Ak bude potrebné, môžeme uvažovať aj o miernom navýšení počtu. Máme voľné zdroje i v prípade vojakov, no to je už citlivejšie,“ poznamenal.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Ako na premiéra nadviazal minister vnútra Robert Kaliňák, „vyslanie policajnej jednotky súvisí s prioritou ochrany vonkajšej schengenskej hranice, inak by sme takúto utečeneckú krízu zvládnuť nemohli“. Najskôr treba podľa neho zastaviť tok, potom riešiť všetko ostatné. „Ak sa nám to podarí, táto misia bude úspešná,“ zdôraznil.

Jazda na štvorkolkách

Podľa prezidenta PZ Tibora Gašpara ide o najpočetnejšiu jednotku policajného zboru v doterajšej histórii, ktorá bude pôsobiť v zahraničí. „Dvadsať policajtov je z Úradu hraničnej a cudzineckej polície, tí majú skúsenosti s činnosťou na hranici. Zvyšný počet je z obvodných oddelení z južných krajov Slovenska,“ vysvetlil.

Naši policajti si so sebou berú výstroj a výzbroj do hliadkovej služby, krátke ručné zbrane, ako aj iné technické prostriedky, ako je napríklad nočné videnie. Jazdiť budú vzhľadom na terén na štvorkolkách.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices