Napätá atmosféra v Drážďanoch. Demonštrovali desaťtisíce ľudí

DRÁŽĎANY – Desaťtisíce stúpencov i odporcov nemeckej skupiny Pegida sa v pondelok večer zhromaždili v Drážďanoch, kde toto protiislamské a xenofóbne hnutie oslavovalo prvé výročie svojho vzniku. Na mieste došlo k stretom predstaviteľov oboch skupín, zasahovať museli aj policajti. V Drážďanoch situáciu sledoval situáciu reportér TV JOJ Martin Krpač.

Rečníci na mítingu Pegidy pred Semperovou operou takmer tri hodiny vystupovali, sčasti mimoriadne agresívnym tónom, proti prílevu utečencov a demokratickým stranám.

Okolo 15 tisíc až 20 tisíc prívržencov hnutia podľa odhadov obklopovalo 15 tisíc19 tisíc protidemonštrantov.

Napätá situácia vyústila do potýčok. Nemeckí politici naprieč politickým spektrom varovali pred xenofóbiou.

Antidemonštrácia bola výrazne väčšia, než sa očakávalo. Pod heslom „Srdce namiesto poburovania“ vyzvala široká aliancia politických a občianskych skupín na prejavy nesúhlasu s nenávisťou voči cudzincom.

Niekoľko útokov

Do neskorého večera prichádzali do Drážďan násilnícki stúpenci Pegidy i ich ľavicoví odporcovia.

Jeden muž smerujúci na míting Pegidy utrpel ťažké zranenia, podľa správ pri útoku kovovou tyčou. Stúpenci hnutia policajtov viackrát cielene napadli, a to aj petardami. Podľa policajného hovorcu došlo tiež k viacerým útokom protidemonštrantov na príslušníkov polície.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Saský minister vnútra Markus Ulbig oznámil, že nasadených bolo vyše 1000 policajtov, pomoc dostali od šiestich spolkových krajín i spolkovej polície. Pripravené boli aj vodné delá, tie však nepoužili.

Známka demokracie

Nemecký minister vnútra Heiko Maas privítal protesty proti Pegide ako „dôležitú známku demokracie“.

Semperova opera vítala členov hnutia Pegida striedajúcim sa elektronickým sloganom s textami „Nie sme kulisou pre netoleranciu“ a „Nie sme scénou pre xenofóbiu“.

Šéfka nemeckých Zelených Simone Peter na neďalekom zhromaždení vyzvala na to, aby ľudia vnímali utečencov v Nemecku ako obohatenie. „Chceme svetu ukázať otvorené Nemecko,“ vyhlásila.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europsky parlament

Europoslanci: EÚ musí aktívne podporovať ruskú demokratickú opozíciu

Ruský štát a Vladimír Putin osobne nesú trestnú a politickú zodpovednosť za smrť svojho najsilnejšieho …

Consent choices