Naši záchranári pomáhajú utečencom v Maďarsku. Slováci ich za to kritizujú

HEGYESHALOM – Slovenskí záchranári Pavol Krajčovič, Štefan Hodničák a Lukáš Gürtner spolu so svojimi kolegami pomáhajú utečencom v maďarskom Hegyeshalome.

Slovenskí záchranári chodia pomáhať na hranice utečencom už viac ako päť týždňov. Častokrát tam putujú po svojej službe v noci, pričom lieky a ďalší materiál kupujú za vlastné peniaze.

Pomocnú ruku im podali aj ich rodiny a priatelia. Trojica Pavol Krajčovič, Štefan Hodničák a Lukáš Gürtner bola v Hegyeshalome až do sobotňajšieho posledného vlaku s imigrantami každý deň.

„Cez týždeň sme tu my traja, cez víkendy sem chodia aj dobrovoľníci – naši kamaráti záchranári, sestričky. Aj z Nitry nám chodia pomáhať dobrovoľníci, rôzne občianske združenia,“ vysvetľuje Lukáš Gürtner.

Bez pomoci

Ich práca začínala po príchode každého z vlakov do maďarského pohraničného mestečka. Zo železničnej stanice sprevádzali konvoj ľudí až na rakúsku hranicu vzdialenú päť kilometrov, aby poskytli pomoc tým, ktorí ochoreli či skolabovali.

„Skolaboval kardiak, ktorého bolo treba resuscitovať. Policajt utekal kilometer a pol od stanice s tým, že máme zobrať lekára a prísť resuscitovať pacienta. Keď sme sa policajta spýtali, prečo nezavolal maďarskú záchrannú službu, povedal, že nemôže,“ opisuje riaditeľ záchrannej služby Pavol Krajčovič.

Slováci tak suplovali jej prácu, ako aj prácu rakúskej záchranky, ktorá nemá povolenie prekročiť maďarské hranice. Bez problémov nebol ani prevoz ťažkých pacientov do nemocnice. „V Maďarsku nefunguje nič. Musíme ich prevážať do rakúskej nemocnice,“ hovorí Krajčovič.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Ich pomoc využili všetky vekové kategórie migrantov. Riešili hypoglikemické kómy, zlyhania srdca či pľúcne edémy. „Ťahali tie najhoršie služby nočné, ktoré už nevládzeme robiť, lebo by nám ochoreli asi všetci lekári. Z desiatich lekárov nám po tých šiestich týždňoch sedem ochorelo,“ hovorí lekár Vladimír Krčméry.

Namiesto vďaky kritika

Dočkali sa ale nielen vďačnosti a poďakovania. Na ich hlavu sa zosypali aj slová odsúdenia či kritika – najčastejšie zo Slovenska. „My sa nedáme, sme statoční bojovníci,“ zdôrazňuje Gürtner.

„Prešlo tu 370 tisíc ľudí. Malým zázrakom je, že vďaka nim sme tu nemali jediný exitus,“ pochvaľuje si prácu záchranárov Krčméry.

Po pomoci na maďarskom-rakúskej hranici chcú záchranári pokračovať ďalej. Aktuálne zisťujú, či ich budú viac potrebovať na tej srbsko-chorvátskej alebo chorvátsko-slovinskej.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices