klus
Politológ Martin Klus. PHOTO: Redakcia/MK.

My vašu studenú vojnu nechceme, pán prezident Putin

Zadržanie českého vládneho špeciálu na moskovskom letisku Šeremeťjevo s delegáciou, na čele ktorej bol podpredseda českej Poslaneckej snemovne Petr Gazdík, zavialo z Ruska opäť silný severák s príchuťou čias studenej vojny. Povolenie na odlet do Uľjanovska, kde sa delegácia chystala odhaliť pamätník padlým československým legionárom, síce nakoniec asi po štyroch hodinách dostali, nič to však nemení na tom, že je to diplomatický incident, ktorý za posledné roky nemá obdobu.

Všetci sú pritom zvedaví, ako mieni ruská strana celú vec oficiálne objasniť. V tejto chvíli sa totiž zdá, že ide len o neakceptovateľnú demonštráciu sily v rozpore s diplomatickým protokolom voči zvolenému predstaviteľovi členského štátu Európskej únie a NATO a jeho delegácii.

Celá situácia, bohužiaľ, len dotvára aktuálny kolorit vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré sa napriek znižovaniu napätia na východnej Ukrajine, či vítanému perspektívnemu spoločnému postupu v Sýrii, neustále zhoršujú. V tejto súvislosti je čas, aby aj naša diplomacia zareagovala jednoznačnou rečou a na plné ústa do Moskvy odkázala, že my vašu studenú vojnu nechceme, pán prezident Putin.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Je v záujme nás všetkých, aby napínanie svalov vystriedal konštruktívny dialóg a spolupráca známa spred obdobia pred nelegálnou anexiou Krymu. Tento cieľ, by mal byť spoločne s riešením utečeneckej krízy aj hlavným odkazom tzv. Tria, ktorého súčasťou je aj Slovensko. To sa už od začiatku budúceho roka prostredníctvom Holandska ujíma predsedníctva v rozhodujúcej inštitúcii EÚ Rade Európskej únie, vďaka čomu má príležitosť mimoriadne aktívne vstúpiť aj do medzinárodného diania.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Martin Klustímlíder SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices