Nemecké vojenské lietadlá začnú s deportáciou odmietnutých utečencov

BERLÍN – Nemecko zapojí armádu do riešenia utečeneckej krízy. Podľa informácií denníku Bild vláda rozhodla, že bude na deportáciu odmietnutých žiadateľov o azyl využívať vojenské lietadlá namiesto linkových spojov. Úrady už nebudú dopredu informovať utečencov o vyhostení, aby sa mu utečenci nemohli vyhýbať.

Nasadenie vojenských lietadiel by malo prispieť k rýchlejšiemu vracaniu odmietnutých žiadateľov o azyl do ich vlasti, uviedol Bild s odvolaním na zdroje z vlády. Vláda podľa denníka zároveň ustupuje od doterajšej praxe, kedy cez zimu deportácie zastavovala.

Nezverejní termín

Kabinet rovnako rozhodol, že už nebude odmietnutých žiadateľov o azyl dopredu informovať o termíne ich vyhostenia. Nemecké úrady tento postup kritizovali, pretože množstvo utečencov sa po oznámení dátumu deportácie predúradmi skrývalo. Niektorí sa odsťahovali z miesta trvalého bydliska, ďalší falšovali lekárske správy, aby ich úrady nemohli odsunúť.

Vláda ďalej navrhuje obmedzenia právnych možností, ktorými sa odmietnutí žiadatelia o azyl môžu brániť proti rozhodnutiu o vyhostení. Chce taktiež preskúmať možné stimuly pre tých utečencov, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú vrátiť sa do svojej vlasti.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Štvrtinu tvrdia Balkánci

Nemecko tento rok podľa vládnych odhadov očakáva 800 000 žiadateľov o azyl, neoficiálne sa hovorí až o 1,5 milióne utečencov. Približne štvrtinu všetkých prichádzajúcich tvorí podľa údajov ministerstva vnútra obyvatelia balkánskych krajín, ktorí majú len minimálnu šancu na azyl.

Vybavovanie ich žiadostí ale spomaluje azylové riešenie pre všetkých žiadateľov, čo zvyšuje aj náklady na starostlivosť o utečencov, ktorú štát platí až do vybavenia žiadosti o azyl.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices