Vláda schválila 500 000 € na pomoc migrantom

BRATISLAVA – Vláda schválila pomoc mimovládnym organizáciám v súvislosti s utečeneckou a migračnou krízou. Ako médiám objasnil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Igor Slobodník, tento materiál schválili s pripomienkami, ktoré sa týkali spresnenia napríklad zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo vnútra malo podľa šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka pripomienky k spolupráci s UNHCR (Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov) prostredníctvom slovenskej mimovládnej organizácie.

Podpora mimovládok

Vláda o podpore aktivít mimovládnych organizácií pri humanitárnej a integračnej podpore utečencom, predložených iniciátormi petície Výzva k ľudskosti, rokovala aj minulý týždeň, vtedy však rokovanie prerušili.

K pomoci pri podpore podnikania a odbornej prípravy v kontexte migračnej krízy identifikovalo potenciálne aktivity aj ministerstvo hospodárstva. Prostredníctvom agentúry SARIO by mohli podporiť vzdelávanie podnikateľskej verejnosti v otázkach rozvojovej spolupráce či mohli by zaškoliť migrantov, ktorí už na Slovensku sú a prejavia potenciál podporiť export a investície do svojej krajiny tak, aby vedeli pri návrate domov zužitkovať získané vedomosti a podporiť tak hospodársky rast svojej krajiny.

Minister hospodárstva Vazil Hudák vidí priestor aj v tom, že by Slovensko využilo režim tzv. start-upovských víz. To znamená, že by Slovensko mohlo udeliť víza pre ľudí, ktorí majú schopnosti založiť nové inovatívne projekty (start-upy).

„Umožnili by sme im, aby rok boli na Slovensku a vytvorili si nejaký svoj start-up – inovatívnu spoločnosť. My by sme im s tým pomáhali. Potom by sa tá spoločnosť mohla vrátiť napríklad do Sýrie či Afganistanu,“ vysvetlil po rokovaní vlády.

Podpora TIPOS-u

Projekty súvisiace s migračnou krízou podporí aj spoločnosť TIPOS, a to sumou 500-tisíc eur. Mimovládky zatiaľ predložili sedem projektov, na ktoré by z tejto sumy išlo 350-tisíc eur.

Tento doplnkový program zahŕňa projekty ako poskytovanie akútnej humanitárnej pomoci pre najviac ohrozených ľudí na úteku v Srbsku a okolitých krajinách (Človek v ohrození), právnu pomoc utečencom (Liga za ľudské práva), poskytovanie pomoci utečencom na ceste cez Európu (Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku), zdravotnú a psychosociálnu pomoc pre deti a rodiny na úteku (Magna – Deti v núdzi), humanitárnu a zdravotnú pomoc utečencom (Maltézska pomoc Slovensko), integráciu osôb s medzinárodnou ochranou na území SR (Slovenská katolícka charita – Rafael Plus) a humanitárnu pomoc pre sýrskych a ďalších utečencov v Maďarsku, Iraku a na Blízkom východe (Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety).

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

„Magna a Človek v ohrození sa musia ešte, obrazne povedané, vrátiť k TIPOSU a musia predložiť veľmi konkrétne štrukturálne projekty. Tam očakávam, že prídu s vecami, ktoré sú zmienené v materiáli, ale ktoré zatiaľ ako keby neboli dopracované do tej podoby, aby presvedčili TIPOS,“ objasnil po rokovaní vlády Slobodník. Dodal však, termín na čerpanie týchto peňazí je ihneď, „v priebehu tohto týždňa by mali byť uvoľnené“.

Ministerstvo sa podľa Slobodníka takisto pozrie na to, aký je výhľad rozvojovej pomoci na rok 2016 a podľa toho budú formulovať výzvy pre mimovládny sektor tak, aby pomoc geograficky orientovali do krajín ako Sýria a Irak.

Dramatickejšia zima

Vláda zároveň potrebuje tieto projekty aj udržať, uviedol minister financií Peter Kažimír.„Sme pripravení ďalej takéto aktivity financovať,“ vyhlásil. Ako dodal, myslí si, že tých 500-tisíc nie je finálnych, ale závisí to aj od vývoja migračnej vlny. „Ide zima, môže to byť ešte dramatickejšie,“ objasnil.

Minister školstva Juraj Draxler zase informoval o možnosti vytvoriť fond pre utečencov. Podľa neho by mohol vzniknúť osobitný program, ktorý by umožnil študovať niekoľkým desiatkam študentov predovšetkým zo Sýrie na slovenských vysokých školách. Mali by tak možnosť získať vzdelanie, lebo v rozbombardovanej Sýrii to teraz nie je možné, dodal.

Na podpore aktivít, ktorými viaceré slovenské mimovládne organizácie reagujú na dramatické udalosti v krajinách Blízkeho a Stredného východu, sa 24. septembra rámcovo dohodol predseda vlády Robert Fico s iniciátormi Výzvy.

Na základe toho iniciátori vypracovali prehľad vybraných aktivít a možnej podpory vlády, jednotlivých rezortov a ďalších organizácií verejného sektora. Vláda o tejto informácii rokovala aj v stredu 14. októbra, vtedy však rokovanie o materiáli prerušili so zámerom dopracovať konkrétne návrhy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk./Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices