Blíži sa plenárne hlasovanie o sieťovej neutralite. Čo všetko je v hre?

Jednou z hlavných otázok, ktoré sa v poslednej dobe spomínajú v súvislosti s budúcnosťou internetu, je i sieťová neutralita. Jej princíp spočíva v tom, že so všetkým online obsahom by sa malo zaobchádzať rovnako a to nezáležiac na jeho type alebo platforme. Po dvoch rokoch vyjednávaní sa Parlamentu a Rade ministrov podarilo dosiahnuť neformálnu dohodu, ktorá bude v utorok predložená na plenárne hlasovanie. Prečítajte si, čo všetko je v hre.

Sieťová neutralita

 Sieťová neutralita v podstate znamená, že poskytovatelia internetových služieb by mali so všetkým online obsahom, web stránkami a platformami zaobchádzať rovnako. Nemali by ich teda naschvál blokovať alebo spomaľovať.

Už v júni tohto roku sa Parlamentu a ministrom členských štátov podarilo dosiahnuť neformálnu dohodu ohľadom tzv. „telekomunikačného balíka“, ktorého súčasťou je i garantovanie sieťovej neutrality. V utorok bude o ňom hlasovať parlamentné plénum. Kritici však tvrdia, že v návrhu nariadenia nie je pojem sieťovej neutrality vymedzený dostatočne jasne.

Špecializované služby

 Návrh nariadenia počíta s i s tým, že cieľoví užívatelia internetu i firmy si môžu za prioritu v internetovej prevádzke priplatiť. Tieto prioritné služby by však nemali byť ponúkané vtedy, ak by pre bežných užívateľov a firmy obmedzovali bandwidth alebo rýchlosť pripojenia. Prioritu by tak mohli dostať citlivé zdravotnícke údaje, operácie na diaľku, autá bez šoférov alebo prevencia terorizmu.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Nulová sadzba

 Nulová sadzba (zero rating) je obchodná praktika, ktorú uplatňujú niektorí poskytovatelia internetu a zvlášť mobilní operátori. Spočíva v tom, že pri kalkulácii prenesených údajov svojim zákazníkom neúčtujú za používanie niektorých aplikácií alebo služieb. Tieto web stránky alebo služby sú teda pre zákazníkov zdarma, čím sú v podstate zvýhodnené oproti ostatným. Národným regulátorom, ktorí budú dohliadať na vykonávanie nariadenia, chce dať Parlament možnosť rozhodnúť, či táto nulová sadzba bude platiť v ich krajine alebo nie.

Ďalšie kroky

 Ak navrhované nariadenie prejde plenárnym hlasovaním, nadobudne okamžitú platnosť vo všetkých členských štátoch. Orgán európskych regulátorov pre elektronické komunikácie (BEREC) potom do šiestich mesiacov prijme všeobecné pokyny pre národných regulátorov dohliadajúcich na jeho vykonávanie.

O ram

Odporúčame pozrieť

internet, pocitac

85 percent Európanov chce opatrenia proti dezinformáciám na internete

Až 85 percent občanov členských krajín EÚ požaduje od politických orgánov viac opatrení proti šíreniu …

Consent choices