Iný kraj, iný mrav. Niektorým migrantom u nás nechutí

GABČÍKOVO – Jedlo ako pre zvieratá. To tvrdili štábu TV JOJ utečenci v ubytovni v gabčíkovskom záchytnom zariadení počas návštevy šéfa OSN. Reportér Samuel Migaľ zisťoval, ako prebieha stravovanie utečencov.

„To sa nedá jesť, to je pre zvieratá,“ uviedol jeden z utečencov. V pondelok večer, keď tábor v Gabčíkove opúšťal šéf OSN Pan Ki-mun, mali migranti na večeru hydinové rizoto so syrom. Niektorí z nich protestovali, že im nechutilo.

Teplé jedlo trikrát za deň

Podľa reportéra TV JOJ Samuela Migaľa pripomínajú priestory školskú alebo závodnú jedáleň. Vo štvrtok kuchárky podávali hráškovú polievku, pečené kuracie stehno a slovenskú ryžu.

Kuchári varia migrantom trikrát do dňa teplé jedlo. Absolútne ničím sa nelíši od toho, čo obeduje personál. „Dnes bolo dobré jedlo, včera nie,“ tvrdí utečenec. „Dnes navarili dobre, pretože tu ste,“ myslí si ďalší.

Plánovanie dopredu

Jedálny lístok ale plánujú v Gabčíkove týždeň vopred. Tak, ako v každej veľkej jedálni. Majú na to predpisy, ktoré musia spĺňať. Navyše ho vždy konzultujú so zástupcom utečencov. Prispôsobujú sa aj ich výhradám. „Varíme bez bravčového mäsa,“ hovorí kuchár.

„Ani bravčovú masť, ani bravčové, ani klobásu, ani párky, dokonca ani hydinové párky nezoberú,“ tvrdí riaditeľ účelového zariadenia v Gabčíkove Zoltán Jaroš.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Kultúrne rozdiely

V jedálnom lístku na tento týždeň sa objavujú jedlá ako mexický guláš, hydinový perkelt, či kuracie stehno na paprike. Nespokojnosť ale môže prameniť z kultúrnych rozdielov. „Je to veľmi rozdielne jedlo oproti tomu, čo jeme u nás,“ hovorí utečenec Ali.

„Kedy ako, aj vy nemáte rád všetko,“ odpovedal na otázku či utečenci vracajú veľa jedla, kuchár. Nie je vylúčené, že utečencom pripravia aj nejaké špeciality. Obrovský úspech kuchári zožali s jelením gulášom. „Nepoznali jeleňa, ale keď sme im ukázali obrázok, tak povedali, že môže byť. A hovorili, že to bolo vynikajúce,“ dodal Jaroš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices