Nemecká polícia zadržala extrémistov plánujúcich útoky na utečenecké centrá

BERLÍN – Nemecká polícia prekazila plán tamojších prívržencov krajnej pravice zaútočiť na zariadenia pre utečencov v Bavorsku, pričom zadržala 11 podozrivých mužov a dve ženy. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie prokuratúry.

Pri zásahu proti neonacistickej skupine, ktorý sa uskutočnil v stredu v bavorskom meste Bamberg, našli zakázané silné petardy v množstve niekoľkých kilogramov, ako aj strelnú zbraň, muníciu, bejzbalové pálky a nože.

Útok na domovy pre utečencov

Podľa prokurátora Erika Ohlenschlagera polícia potvrdila, že daná skupina chcela použiť výbušniny pri útokoch na domovy pre utečencov v Bambergu naplánovaných na 31. október s cieľom „vyvolať strach a hrôzu medzi žiadateľmi o azyl“.

Oblastný policajný viceprezident Werner Mikulasch informoval, že podľa expertov na výbušniny mohli nájdené „guľové bomby“ v prípade použitia pri plánovaných útokoch spôsobiť vážne zranenia či dokonca smrť, ak by vybuchli blízko ľudí v uzavretom priestore.

Viacerí zadržaní

Viacerí zo zadržaných sú členmi radikálnej politickej strany Pravica a jeden z nich sa podieľal na organizovaní zhromaždenia odnože protiislamskej skupiny Pegida v Norimbergu, informoval Mikulasch. Najmenej piatich spomedzi podozrivých po vypočutí prepustili na slobodu, viacerí ďalší však skončili vo vyšetrovacej väzbe. Polícia túto skupinu pred zásahom sledovala viac ako rok.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Nemecký Spolkový kriminálny úrad medzitým varoval pred ďalšími závažnými násilnými činmi xenofóbnych pravicových extrémistov, namierenými proti azylantom, ľuďom pomáhajúcim utečencom i politikom. V prebiehajúcom roku došlo v Nemecku už k takmer 580 útokom na miesta ubytovania utečencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices