Slovensko je ochotné pomôcť v otázke utečencov Slovinsku, tvrdí Kaliňák

BRATISLAVA – Slovensko je pripravené pomôcť Slovinsku, ktoré podľa svojho prezidenta Boruta Pahora požiada Európsku úniu o poskytnutie policajnej pomoci na hraniciach s Chorvátskom v súvislosti migračnou krízou. Oznámil to minister vnútra Robert Kaliňák.

„Sme pripravení pomôcť Slovinsku a hovoriť o tom s Chorvátskom. Situácia tam nie je dobrá, ani pre samotné štáty, ani pre utečencov,“uviedol Kaliňák. Detaily o prípade slovenskej pomoci neuviedol.

Treba sa pripraviť

Podľa slovenského ministra sa dá migračná kríza v EÚ zvládnuť za predpokladu zaistenia ochrany vonkajších hraníc. „My sme našim kolegom z Chorvátska aj Slovinska povedali, že je potrebné sa na nápor utečencov pripraviť. Pokiaľ nezačneme pracovať na ochrane vonkajších hraníc, nemáme šancu uspieť. Momentálne sa podcenenie situácie tak troch mstí,“ povedal Kaliňák.

Príliš veľa utečencov

Slovinsko sa stretáva s prílivom tisícov utečencov, ktorí sa po uzavretí maďarských hraníc snažia do západnej Európy dostať práve cez túto dvojmiliónovú krajinu. Predstavitelia Slovinska kritizovali úrady v susednom Chorvátsku za to, že sa vraj nedržia vzájomnej dohody a vozia k hraniciam príliš veľa utečencov. Chorvátsko je síce členom EÚ, nie je ale na rozdiel od Slovinska súčasťou schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Slovenská polícia v utorok vyslala 50 policajtov do Maďarske, kde budú pomáhať pri ochrane maďarsko-srbskej hranice. Podobnú pomoc Maďarom sľúbila aj Česká republika.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

Štátna pomoc pre spoločnosti v Európskej únii (EÚ) v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur, …

Consent choices