Slovenské lietadlá prevážajú migrantov, posádky prekvapil ich prístup

BRATISLAVA – Utečenci v rámci povinného prerozdeľovania menia svoje bydlisko. Ide o Eritrejcov či Sýrčanov, ktorí sa presunuli z Talianska do Fínska a Švédska. Lietadlo, ktoré ich preváža, má na sebe slovenskú vlajku a ide o slovenskú leteckú spoločnosť.

Migranti odleteli z letiska v Ríme v stredu ráno pred ôsmou hodinou. Lietadlom, ktoré patrí slovenskej spoločnosti GO2SKY.

Žiadne nadštandardy

„Boli sme oslovení broakerom s tým, že takýto let je k dispozícii, na čo sme reagovali ponukou,“ uviedol riaditeľ leteckej spoločnosti Daniel Ferjanček.

Podľa šéfa spoločnosti talianske úrady nežiadali žiadne bezpečnostné či hygienické nadštandardy.

Zabezpečenie stravy

Jedinou podmienkou bolo zabezpečenie stravy. „Dostali sme požiadavku, že im máme zabezpečiť bagety. Bagety sme zabezpečili a že máme prepraviť 70 ľudí a tých sme prepravili,“ dodal riaditeľ leteckej spoločnosti.

Spoločnosť GO2SKY má s prepravou utečencov skúsenosti. Vozí ich v rámci Talianska. Mimo krajiny viezla spoločnosť migrantov po prvýkrát.

Požiadavku na zabezpečenie tohto letu dali talianske úrady. Cez nemeckého broakera ponúkla svoje služby aj slovenská firma a zákazku dostala. „Robíme tieto lety v Taliansku. Ale tam sú za iných podmienok. Tie lety sú s policajným sprievodom. Aj bezpčnostné a hygienické opatrenia sú podstatne tvrdšie,“ dodal Ferjenčík.

Vedúca kabíny: boli milí

Let trval viac ako štyri hodiny. A podľa posádky boli migranti veľmi milí. „Nikdy nezabudli povedať prosím a ďakujem. Boli strašne slušní,“ uviedla vedúca kabíny Monika Fehér.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

„Boli vďační za všetko…Bol to v zásade taký let ako štandardne s akýmikoľvek inými cestujúcimi,“ dodal riaditeľ spoločnosti.

Migranti nemali veľké batožiny. Po pristátí všetkých ovládli emócie. „Strašne ďakovali, usmievali sa a boli zlatí. To ma dojalo, že to che naozaj silu,“ dodala vedúca kabíny. „Vybral som si Švédsko, lebo chcem bezpečie svojej krajiny,“ povedal jeden z utečencov.

„Vítame všetky aktivity, ktorú zdôrazňujú ochotu Slovenska zapojiť sa a prispieť do celoeurópskeho riešenia migračnej krízy,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Viac na informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk. 

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices