Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 42. týždňa 2015

Aj nálada v Nemecku na ročných minimách

NEMECKO

„Dôvera nemeckých analytikov a investorov v októbri klesla na najnižšiu úroveň za posledný rok, keďže ju poškodil emisný škandál automobilky Volkswagen a slabý výkon nových trhových ekonomík“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje mannheimský inštitút ZEW, v októbri klesol na úroveň 1,9 bodu zo septembrových 12,1 bodu. Jeho hodnota je tak najslabšia od októbra 2014, pričom sa nenaplnila prognóza, že klesne menej výrazne, a to na hodnotu 6 bodov.

Automobilová skupina Volkswagen zníži investície vo svojej rovnomennej značke o 1 mld. EUR ročne. Spoločnosť tento krok ohlasuje v rámci opatrení na znižovanie nákladov s cieľom zmierniť dopady emisného škandálu. Bližšie údaje, kde plánuje obmedziť investície a dosiahnuť úspory, VW neposkytol. Šéf značky minulý týždeň tiež informoval, že pri vývoji modelov sa najväčšia divízia koncernu viac zameria na elektrické a hybridné vozidlá. Do dieselových a úžitkových vozidiel má zároveň inštalovať iba najspoľahlivejšie ekologické technológie. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s v súvislosti s emisným škandálom znížila nemeckej automobilke rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov na A-/A-2 z úrovne A/A-1. Dlhodobý rating pritom zostáva v procese revízie s možnosťou jeho ďalšieho zníženia.

SVET

Kuvajtský minister pre ropu v úvode minulého týždňa vyhlásil, že v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] momentálne nikto nenavrhuje zmeniť politiku produkcie ropy. Odkazoval tak na rozhodnutie o neznížení množstva produkcie z novembra 2014. Ak by trh opustili producenti s vysokými výrobnými nákladmi, tak by to mohlo posilniť ceny ropy v roku 2016. Podľa ukazovateľov sa veľké množstvo vysoko nákladnej produkcie pomaly stráca z trhu, a to podľa jeho slov prispeje k zvýšeniu cien. Podľa generálneho tajomníka OPEC dopyt po rope rastie a ak sa táto situácia nezmení, tak na ďalší rok uvidíme vyrovnaný trh. O vplyve opätovného vstupu Indonézie do OPEC – u na súčasnú politiku organizácie sa bude rokovať na najbližšom stretnutí organizácie už 21. októbra v susednej Viedni. Na stretnutie boli pozvané členské krajiny organizácie, ale aj vybrané nečlenské krajiny.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

ČÍNA

Podľa údajov štatistického úradu krajiny sa pod hranicou chudoby nachádza zhruba 70 mil. Číňanov, ktorých príjem je nižší ako 362 USD ročne. Čína chce počas nasledujúcich šiestich rokov zlepšiť životnú úroveň všetkých 70 mil. ľudí. Pre dosiahnutie tohto cieľa bude údajne kľúčová zvýšená angažovanosť miestnych vlád. Napriek silnému hospodárskemu rastu za posledné dve dekády chudoba v Číne pretrváva najmä vo vidieckych oblastiach, kde nedostatok pracovných príležitostí vedie k sťahovaniu ľudí v produktívnom veku do miest. Podľa štátnej tlačovej agentúry Sin – Chua sa vlani z chudoby vyslobodilo zhruba 12,3 mil. ľudí, pričom v roku 2011 to bolo 43,3 mil. osôb. Vláda v Pekingu si pôvodne predsavzala skoncovať s chudobou do roku 2020. K zlepšeniu životných podmienok chudobných majú prispieť bezplatné učňovské školy a programy na podporu podnikania, ako aj investície do verejných služieb, zdravotníctva a infraštruktúry na vidieku. Rozdiely medzi bohatými a chudobnými v Číne sa prehlbujú aj v dôsledku spomalenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Veľkým problémom je tiež vytváranie pracovných miest pre absolventov vysokých škôl. Peking označuje za najvyššiu prioritu zabránenie nástupu masovej nezamestnanosti

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices