Spoločná mena eurozóny začala týždeň úspešne

Spoločná mena eurozóny začala týždeň úspešne. Hoci pondelok ukončila bez zmeny, v utorok a najmä v stredu si pripísala výrazné zisky. „Podpísali sa pod to hlavne slabé makrodáta z USA, ktoré opäť zintenzívnili obavy, že Fed v tomto roku nebude mať vytvorené podmienky na zvyšovanie úrokových sadzieb“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Tento pozitívny trend si euro ale nedokázalo udržať a do konca týždňa pripísané zisky zmazalo. Počas týždňa sa tak v konečnej bilancii oslabilo o desatinu percenta. Straty zaknihovalo aj voči dvom menám nášho regiónu. Voči českej korune stratilo len nepatrne, – 0,08 %, na piatkových zatváracích 27,072 EURCZK. Voči maďarskému forintu sa oslabilo o – 0,35 % a uplynulý týždeň ukončilo na úrovni 310,35 EURHUF. Európska mena sa posilnila len voči poľskému zlotému, a to o 0,36 % a piatok ukončila na hladine 4,2363 EURPLN.

O menovej politike bude rozhodovať aj ECB

Tento týždeň sa uskutočnia zasadnutia dvoch centrálnych bánk, ktoré pravidelne sledujeme. V utorok, 20. októbra 2015, zasadnú centrálni bankári maďarskej MNB. Vo štvrtok, 22. októbra 2015, bude o svojej menovej politike rozhodovať Európska centrálna banka. Predpokladáme, že v oboch prípadoch ostanú sadzby bez zmeny, a teda na úrovni 1,35 %, resp. 0,05 %

Ropa Brent opäť lacnejšia. O takmer – 5 %

Po týždni, v ktorom ceny ropy rástli nevídaným tempom, sa vrátili opäť k poklesu. V pondelok severomorská zmes zlacnela až o – 5 %. Podpísali sa pod to vyjadrenia kuvajtského ministra pre ropu, ktorý uviedol, že v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] momentálne, napriek prebytku komodity na trhu, nikto nenavrhuje zmeniť politiku produkcie ropy. Ceny klesali aj v utorok. V stredu sa ceny londýnskej zmesi nezmenili a po zvyšok týždňa už len mierili nahor. Nárast však bol podstatne miernejší ako úvodné straty. Ropa Brent tak počas týždňa zlacnela o – 4,6 %, ale ukončila ho nad hranicou 50 USD za barel. Medzimesačne je lacnejšia len miernejšie, o – 0,12 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však stráca výrazne, až necelých – 45 %.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Zlato 2. týždeň v rade so ziskom

Vývoj ceny zlata bol v uplynulom týždni inverzný k vývoju eurodolára. Slabnúci dolár podporoval dopyt po zlate, keďže sa pre držiteľov iných mien stávalo lacnejšie, a naopak. Vývoj na trhoch je už dlhšiu dobu ovplyvňovaný očakávaniami týkajúcimi sa zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Žltý kov počas uplynulého týždňa zdražel o 1,7 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices