Únia proti mučeniu. Šokujúca výstava fotiek pohla svetom

Štáty Únie majú kontrolovať tovar alebo látky, ktoré môžu byť zneužité na mučenie. Majú zabrániť šíreniu tohto tovaru a jeho preprave. Avizoval Výboru pre medzinárodný obchod a na rokovaní posilnil právne predpisy EÚ „V boji proti mučeniu„. 

Pred pár týždňami bola v New Yorku uvedená šokujúca výstava fotografií mučených a umučených ľudí, ktorí sú obeťami krutého režimu Bashar Al-Assada. Fotografie zverejnili najväčšie svetové denníky ako The Guardian alebo The New York Times.

Europoslanci promtne reagovali, a chcú rozšíriť terajší zákaz EÚ na služby, napríklad marketing na veľtrhoch alebo on-line katalógy, ale aj financie, dopravu a poistenie sporného a podozrivého tovaru, ktorý môže byť použitý k mučeniu. Chcú tiež zakázať tranzit zakázaného tovaru cez EÚ a pridať ustanovenie, „catch-all“ na umožnenie kontroly pochybných vecí.

„EÚ odsudzuje trest smrti, a odsudzuje mučenie všade tam, kde sa objaví. S týmto hlasovaním podporuje Výbor pre obchod životne dôležité technické aktualizácie, ktoré zaisťujú prísnejšie kontroly a rovnaké podmienky v Európe, bez toho, aby vzniklo nadmerné byrokratické zaťaženie alebo obmedzenie oprávnených liekov. Toto nariadenie je jedným kusom väčšej legislatívnej skladačky, ktorá by mala zabezpečiť, aby bola Európa silným globálnym hráčom, ktorý vedie z hľadiska hodnôt, ako je dodržiavanie všeobecných ľudských práv,“ povedala europoslankyňa Marietje Schaake.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Aby bolo zaistené, že vývoz z EÚ do tretích krajín neprispieva k tomu, čo EÚ považuje za „neľudské“ praktiky, Európska únia aktualizuje podmienky a nariadenia z roku 2005, ktoré pomenuvávajú tovar a látky, ktoré sú buď zakázané na vývoz, ako sú elektrické stoličky, na manžety na prsty alebo klietkové postele. Zároveň je odteraz potrebné vývozné povolenie na hraniciach EÚ na chemické látky alebo elektrické tlmiče.

O bed

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices