Migrácia či nové pravidlá cestovných služieb. Čo sa bude riešiť v parlamente?

Migrácia: Rozprava o Turecku, balkánskej trase, ochrane hraníc a súvisiacich financiách

Súčasné výzvy v oblasti migrácie, vrátane prílevu utečencov cez západobalkánsku trasu, spolupráce s Tureckom, rozhovorov s africkými krajinami a financovania opatrení na zvládnutie aktuálnej krízy budú v utorok od 10h predmetom plenárnej rozpravy s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Balíky cestovných služieb: nové pravidlá pre online rezervácie

Cestovatelia, ktorí si balíky cestovných služieb vyskladajú na internete, by mali mať rovnakú ochranu ako tí, ktorí si dovolenky kupujú v tradičných cestovných kanceláriách. Vyplýva to z navrhovanej smernice, o ktorej bude v utorok hlasovať EP. Poslanci upravili pôvodný návrh tak, aby mali dovolenkári právo zrušiť balík v prípade nárastu ceny pred začiatkom cesty o viac ako 8%. Cestujúci by pred nákupom balíka mali dostať jasné informácie o podmienkach zmluvy a kontakt pre prípad núdze.

Neutralita siete a koniec roamingu: Finálne hlasovanie EP

Koniec príplatkov za roamingové služby v rámci EÚ od júna 2017 a jasné pravidlá ohľadom práva na prístup k internetu a k jeho obsahu budú môcť už čoskoro vstúpiť do platnosti. Najskôr je však potrebné, aby poslanci v utorok schválili dohodu ohľadom finálneho znenia takzvaného telekomunikačného balíka, ku ktorej dospeli počas vyjednávaní zástupcovia Európskeho parlamentu a Rady (ministrov) EÚ.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

GMO potraviny a krmivá: Hlasovanie o odmietnutí národných zákazov

Poslanci budú v stredu hlasovať o návrhu nariadenia, ktoré by umožnilo členským štátom obmedziť alebo zakázať na svojom území predaj a využívanie Európskou úniou schválených geneticky modifikovaných potravín a krmív. Výbor pre bezpečnosť potravín a väčšina politických skupín v EP sa zasadzujú za zamietnutie návrhu. Obávajú sa totiž, že takáto legislatívna úprava by bola neuskutočniteľná a mohla by viesť k znovuzavedeniu hraničných kontrol medzi štátmi odmietajúcimi a umožňujúcimi využívanie GMO.

O ram

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices