Tuniskí odborári nominovaní na Nobelovú cenu za mier

 

Tuniský odborový zväz UGGT bol menovaný za jedného z príjemcov Nobelovej ceny za mier, udelenej na Národnom dialógu Quartet, za jeho dôležitú úlohu pri prechode na demokraciu, ktorý prebehol v pokoji.

Generálny sekretár Európskej odborovej konfederácie (EOK) Luca Visentini uvítal odovzdané ocenenie slovami: ,,UGGT si bohato zaslúži Nobelovú cenu za mier a za uznanie, ktoré prináša.“

Odbory zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri podpore sociálneho dialógu, a to nielen v Tunisku, severnej Afrike a v arabských štátoch, ale na celom svete, vrátane Európy. Spoločný záväzok so zamestnávateľmi bol jednou z podmienok úspechu.

Vzhľadom k alarmujúcim teroristickým útokom v Tunisku, ku ktorým došlo v posledných mesiacoch, je dôležitejšie ako inokedy, že odbory by mali byť plne zapojené do demokratického vývoja krajiny.

„EOK úzko spolupracovalo s UGGT, čo dokazuje solidaritu odborov v priebehu transformácie v Tunisku. Dnes, Nobelová cena uznáva dôležitosť role, ktorú zohrávajú odbory v našej demokratickej spoločnosti,“ vyjadril sa generálny tajomník UGGT Hussein Abassi, ktorý vystúpil ako hosť na nedávnom kongrese EOK v Paríži.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

EOK má spolu s UGGT záväzok posilniť sociálnu a odborovú spoluprácu medzi Európou a krajinami južného Stredomoria v rámci Euromed.

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices