summit EÚ
Summit EÚ v Bruseli.

V Bruseli rokovali lídri štátov Únie a Balkánu o utečencoch, padali tvrdé slová

BRUSEL – Neobvykle priame a tvrdé slová, vrátane tých na adresu Európskej komisie, volili niektorí európski premiéri pri príchode na nedeľňajšie bruselské rokovanie o balkánskej migrančnej kríze. Minisummit vrcholných predstaviteľov krajín v oblasti, zvolal v polovici týždňa šéf Komisie Jean-Claude Juncker s cieľom rýchlo dohodnúť konkrétne opatrenia, ako pred nadchádzajúcou zimou riešiť krízovú situáciu s desaťtisícmi utečencov prechádzajúcimi oblasťami v snahe dostať sa na západ kontinentu.

„Teraz ide o Európu. Pokiaľ neurobíme spoločne všetko, čo sa dá, obávam sa, že to bude začiatok konca Európskej únie,“varoval pri príchode slovinský premiér Miro Cerar.

Ochrana námornej hranice

Zatiaľ čo grécky premiér Alexis Tsipras hovoril o potrebe zdieľania zodpovednosti, jeho kolegovia volali predovšetkým po tom, aby Gréci zlepšili ochranu svojej námornej hranice.

„Svoje záväzky splníme včas,“ reagoval pri príchode pred novinármi Tsipras a pripomenul vznik takzvaných hotspotov na registráciu migrantov.

„Prišiel som diskutovať. Nie prijať nejaké závery, ktoré nikam nevedú, v zásade nemajú zmysel a nijako krajiny nezaväzujú,“ vyhlásil chorvátsky premiér Zoran Milanović.

Posúvanie migrantov

V návrhu záverečného vyhlásenia sa okrem iného uvádza, že štáty sa zdržia presúvania utečencov k nasledujúcim hraniciam bez súhlasu toho ďalšieho štátu. Politika „posúvania“ migrantov a presúvania problému ďalej po trase podľa dokumentu nie je prijateľná.

„Nie je v tom žiadne riziko. V tom reťazci sme až štvrtí. Celá tá definícia je zbytočná,“ podotkol Milanović. Nedeľňajšie stretnutie tak podľa neho najskôr bude len„príjemnou nedelňou debatou“.

Maďarsko ako pozorovateľ

Po tom, čo Maďarsko uzavrelo svoje hranice plotom a stalo sa tak – ako pri príchode jeho premiér Viktor Orbán povedal – „len pozorovateľom situácie“, prúdia práve Chorvátskom a Slovinskom ďalej do západnej Európy tisíce migrantov. Od sobotňajšej polnoci do nedeľného rána ich z Chorvátka do Slovinska prišlo viac než 3 900.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Slovinský premiér Cerar dal jednoznačne najavo, že jeho krajina prestáva nával zvládať a žiadal pomoc s posilnením polície a tiež o zásadný grécky pokrok pri ochrane hraníc s Tureckom. Turecko, pre Európsku úniu v otázke znižovania počtu migrantov kľúčová krajina, nebolo na rokovanie pozvané.

Medzinárodné pravidlá

Viditeľne dobre naladený Orbán poznamenal, že je potrebné konečne začať hovoriť o nutnosti dodržiavať medzinárodné pravidlá. „Dúfam, že konečne ukončíme politiku otvorených hraníc, ktorá je v rozpore so schengenskými pravidlami,“ vyhlásil.

V návrhu záverečného vyhlásenia sa tiež uvádza, že krajiny môžu odmietnuť vstup občanom tretích štátov, ktorí pri prechode hranice nepotvrdia svoj záujme požiadať v tejto krajine o medzinárodnú ochranu.

Zblúdilci na Balkáne

Nemecká kancelárka Angela Merkel pri príchode povedala, že dôležitým cieľom nedeľnej diskusie je dohoda o pomoci ľuďom, ktorí s nastupujúcou zimou „blúdia Balkánom“ za stále menej znesiteľných podmienok.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini sa domnieva, že rozhovor by sa mal sústrediť na aktuálne akcie, ktoré je potrebné prijať. Pripomenula nedávnu konferenciu ministrov vnútra a zahraničia Európskej únie a krajín Balkánu k rovnakej problematike.

S prekvapivými slovami predstúpil pred novinárov srbský premiér Aleksander Vućić. Jeho krajina je pripravená prijať určitý počet utečencov a nechce budovať nové steny a ploty. „Sme pripravení prijať svoju kvótu ako ostatní, aj keď nie sme členmi Európskej únie,“ uviedol.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices