miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Kvóty nie sú riešením, ale utečencom pomôžem

Slovenský politik a poslanec NR SR. Zakladateľ strany SKOK!, absolvent Filozofickej fakulty UK v Bratislave a Fakulty manažementu. O utečeneckej kríze, jej riešeniach a dôsledkoch hovorí Juraj Miškov.

Aký je váš postoj k utečeneckej kríze?

Rovnaký ako bol na začiatku. Slovensko musí vedieť používať zdravý rozum, ale zároveň ukázať, že má aj srdce. Celý rok 2015 sa v Európe nesie v znamení dvoch kríz. Prvý polrok dominovala grécka kríza spojená s rizikom gréckeho exitu a druhý polrok naštartovala utečenecká kríza. Obe krízy majú spoločné aj to, že ich nedokáže zvládnuť samostatne žiadna krajina, ale potrebujú spoločné európske riešenia. Obe krízy zároveň ukázali nevyhnutnosť diskusie o spoločných európskych nástrojoch na zvládanie európskych kríz. V prípade utečeneckej krízy je týmto nástrojom spoločná zahraničná politika, vrátane spoločnej azylovej politiky.

Je pravda, že ste si zobrali utečencov k sebe domov?

Ponúkol som finančnú pomoc s integráciou jednej rodiny, ktorá dostane na Slovensku azyl. Svoju ponuku som adresoval slovenskej pobočke Medzinárodnej organizácie pre migráciu, zatiaľ som nedostal odpoveď. Uvedomujem si, že nie je v silách jednotlivca pomôcť všetkým ľuďom, ktorí utekajú pred hrôzami vojny, ale cítil som potrebu takto pomôcť aspoň jednej rodine. Ak by to urobil každý z poslancov, dokázali by sme pomôcť aspoň 150 rodinám.

Čo hovoríte na kvóty?

Súhlasím s tým, že kvóty nie sú riešením problému. Môžu byť iba dočasným riešením dôsledkov problému, ale problém samotný neriešia. V celej situácii okolo migračnej krízy sa akoby prelínajú dve roviny: Jedna je, že ľuďom, ktorí sú tu, stoja celé dni v daždi a zime pred hranicami únie, so ženami a deťmi, treba pomôcť – to je jednoducho základná ľudskosť a človečina. Druhá je, že naozaj treba hľadať dlhodobé riešenia z hľadiska prevencie silných imigračných vĺn. Veľmi skoro totiž môže nastať situácia, keď dosiahneme „hranicu ľudskosti” – stav, keď utečencov bude tak veľa, že im nedokážeme všetkým pomôcť, ani keby sme chceli.

Schvaľujete avizovanú žalobu na EK od Vlády?

Máme právo byť proti kvótam. Máme právo hlasovať proti kvótam. Ale po rozhodnutí, v ktorom nás väčšina krajín prehlasovala, by sme sa mali vedieť podriadiť aj rozhodnutiu, ktoré sa nám nepáči. Drvivá väčšina odborníkov sa zhoduje, že žaloba nemá šancu na úspech, a preto ju považujem iba za súčasť marketingovej predvolebnej kampane vládnej strany.

Ako by ste riešili utečeneckú krízu?

Treba si povedať pravdu. Slovensko, ale ani žiadna z malých krajín nedokáže tento problém vyriešiť samostatne. Mali by sme byť súčasťou spoločného európskeho postupu a v rámci našich možností ponúknuť naše ľudské, materiálne a finančné kapacity. SKOK! predstavil niekoľko konkrétnych riešení, ale faktom je, že bez celoeurópskej zhody a podpory zo strany najväčších krajín je diskusia na Slovensku len stavaním vzdušných zámkov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Malo by Slovensko príjímať utečencov, neobávate sa ekonomických migrantov?

V prvom rade treba dôsledne oddeliť utečencov od ekonomických migrantov. Na to slúži precízny azylový proces, do ktorého sú zapojené všetky naše bezpečnostné zložky, polícia a tajné služby. To, že sme napríklad už v roku 2004 dokázali spracovať viac ako 11.000 žiadostí o azyl je dôkazom toho, že to naše úrady spoľahlivo dokážu. V prípade, ak niektorý zo žiadateľov spĺňa definíciu utečenca, má podľa ženevskej konvencie nárok na poskytnutie azylu alebo tzv. doplnkovej ochrany.

Myslíte si, že politika Roberta Fica o utečencoch škodí Slovensku?

Robert Fico a strana SMER-SD si perfídnym spôsobom robia kampaň na utečeneckej kríze. Za celé štyri roky nedokázali vyriešiť skutočne dôležité problémy Slovenska s nedostatkom pracovných príležitostí, kolabujúcim zdravotníctvom, zastaralým školstvom, prebujnelou korupciou. Preto sa rozhodli ľudí najskôr zastrašovať, aby sa potom mohli tváriť, že ich idú chrániť. Dúfajú v to, že existenčný strach ľudí bude silnejší ako potreba fungujúceho štátu.

Stále viac sa hovorí o hotspotoch, kde by si štáty vyberali migrantov. Tých ale stále pribúda, môže to Únia zvládnuť?

Podobných spôsobom postupujú aj USA či Austrália. Európa stárne a bude potrebovať kvalifikovanú pracovnú silu. Migrácia prináša nielen riziká, ale aj príležitosti. V niektorých profesiách je akútny nedostatok odborníkov, v nemocnicich už dnes môžete nájsť veľa kvalitných lekárov z Ukrajiny či iných krajín. Ak Vám má niekto zachrániť život, asi Vám bude jedno či to bude Slovák, Ukrajinec alebo Sýrčan.

Vedeli by ste si predstaviť zatvorenie Schengenu?

Nebolo by to dobré riešenie. Bol by to začiatok konca Európskej únie, najúspešnejšieho mierového projektu v dejinách. Európa dnes naopak potrebuje viac spolupráce a súdržnosti ako kedykoľvek predtým.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

O red

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices