Tábor Opatovac: Takto funguje najväčšie stanové mestečko v Európe

OPATOVAC – Najväčší utečenecký tábor v Európe pri dedine Opatovac prijme denné tisícky migrantov. Utečenci hneď po príchode absolvujú registráciu, ktorá má striktné pravidlá. Jeden deň v tábore strávil aj štáb televízie JOJ.

Zo srbsko-chorvátskeho pohraničia prichádzajú autobusy každých 10 minút. Niektorý deň sem privezú 4 000, iné dni aj 10 000 ľudí. Najväčší tábor v Európe sa nachádza pri dedine Opatovac a má kapacitu malého mestečka pre 5 000 ľudí.

Všetko je dokonale naplánované. Proces sa začína hneď za vstupnou bránou. Chorvátsky minister popisuje špičkový systém, ktorým sledujú každý centimeter štvorcový tábora. “ Zo špeciálneho auta máme pod kontrolou celý tábor zvonku i zvnútra. Keby sa čokoľvek zomlelo, tak vieme, ako a kde zakročiť,“ povedal chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojić.

Obsah batožiny

Každý prichádzajúci utečenec sa musí podrobiť registrácií, každý musí ukázať obsah batožiny – tento proces netrvá viac než 5 minút. „Naraz dokážeme spracovávať údaje vstupujúcich na desiatich stanoviskách,“ tvrdí minister.

Utečenci sú rozdelení do niekoľkých zón – zvlášť dospelí muž, zvlášť matky s deťmi.„Máte tu aj takzvaný detský kontajner, kde ich môžu matky kojiť, prebaľovať a umývať,“ opisuje Ostojić.

Upratovanie a dezinfekcia

Červená, oranžová a zelená zóna. Všetky sú oddelené. V jednej bývajú muži, v ďalšej rodiny a pre riziko násilia v poslednej osamelo migrujúce ženy. Po registrácii a lekárskej starostlivosti ich postupne vyprázdňujú a posielajú na vlaky smer Slovinsko.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

„Naši zamestnanci tu upratujú každých šesť hodín každý sektor. S dezinfekciou začíname až vtedy, ak je sektor úplne prázdny,“ vysvetľuje minister. Dvadsaťštyrihodinová lekárska starostlivosť pre prípad núdze a hygiena, to je v tábore Opatovac samozrejmosťou.

Stravu podávajú nonstop

„Sprchy sú pre ženy a mužov oddelené. Sprchovať sa môže osem ľudí súčasne maximálne päť minút,“ povedal minister. Posledným miestom je hangár, kde nonstop podávajú stravu.

„Prioritou je dať najesť utečencom prvý deň po príchode. To je veľmi dôležité, aby netrpeli. Nie je to síce varené jedlo, ale majú aspoň teplý čaj. Inú stravu majú malé deti,“ opisuje minister.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices