Finalisti Filmovej ceny LUX budú premietaní i na Slovensku

Po otitulkovaní v 24 jazykoch budú tri finálové snímky Filmovej ceny LUX predstavené všeobecnej verejnosti. Túto jeseň sa budú zadarmo premietať vo viac ako 40 mestách vo všetkých 28 členských krajinách. Meno tohtoročného víťaza sa dozvieme 24. novembra počas plenárneho zasadnutia. O svojom favoritovi však môžete hlasovať i vy.

Filmovú cenu LUX každoročne udeľuje Európsky parlament s cieľom spropagovať európsku kinematografiu a pritiahnuť pozornosť na naše hodnoty a sociálne otázky.

Do finále Filmovej ceny LUX sa tento rok dostali filmy Mediterranea, Mustang a Urok (Lekcia). Zaoberajú sa súčasnými spoločenskými problémami ako imigrácia, postavenie žien a dievčat, vzdelávanie a ekonomické ťažkosti.

Ich premietanie sa začalo tento týždeň v Litve a Portugalsku a potrvá až do decembra. Vo viacerých krajinách je súčasťou filmových festivalov, kde sú tieto filmy premietané ako národné premiéry.

Na Slovensku sa môžete na ne môžete ísť pozrieť do kina Mladosť alebo cinema Lumiére a to počasBratislavského filmového festivalu, ktorý sa uskutoční v od 12. do 17. novembra.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O svojho favorita spomedzi troch snímok môžete hlasovať i vy. Ak sa na vás pritom usmeje šťastie, pozveme vás na Filmový festival do Karlových Varov, kde to budete práve vy, kto svetu oznámi, ktorý film získal cenu publika.

O ram

Odporúčame pozrieť

Filmová cena publika LUX 2024: V Benátkach vyhlásili päticu finalistov

Filmy 20 000 druhov včiel, Karaoke blues, Na lodi Adamant, Sestry z dymovej sauny a …

Consent choices