Jana Žitňanská: Je vylúčené, aby pomoc utečencom bola ponechaná na dobrovoľníkov

Skutočná priepasť, ktorú odhalila utečenecká kríza, jestvuje medzi zástancami spoločného riešenia na úrovni EÚ a jeho odporcami, ktorí chcú využiť krízu na rozbitie Únie, vyhlásilo počas utorňajšej rozpravy viacero poslancov. Väčšina z nich odsúdila pomalosť členských štátov pri napĺňaní svojich sľubov poskytnúť viac financií a personálu na pomoc a registráciu utečencov. Komisii dnes chýba rovnaká suma, ako pred dvomi mesiacmi – 2,3 mld. eur, uviedol jej predseda Jean-Claude Juncker.

 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v úvode rozpravy privítal 17-bodový plán, na ktorom sa dohodli účastníci samitu z 25. októbra. Zároveň však vyjadril hlboké znepokojenie nad neschopnosťou členských štátov dodržať vlastné sľuby: „Ak vlády považujú národný egoizmus za dôležitejší ako spoločné riešenia, následky si odnesú nielen utečenci, ale aj európska súdržnosť,“ uviedol. V podobnom duchu sa vyjadril aj predseda Európskej rady c, ktorý varoval pred potenciálom utečeneckej krízy „vyvolať tektonické politické zmeny“ v EÚ.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa poďakoval Európskemu parlamentu za podporu v súčasnej kríze – prejavenú napríklad zrýchleným prijímaním súvisiacej legislatívy – a členským štátom, ktoré vynakladajú enormné úsilie na pomoc utečencom, prisľúbil flexibilitu v súvislosti s paktom rozpočtovej stability.

Šéf exekutívy EÚ tiež vyzval lídrov európskych krajín, aby na seba prestali ukazovať prstom a naplnili svoje sľuby. „Členské štáty reagujú pomaly v čase, kedy je nevyhnutné reagovať rýchlo,“ vyhlásil poukazujúc na existujúce rozdiely medzi sľubmi a činmi. Pred stretnutím s predstaviteľmi afrických krajín na samite vo Vallette musí Únia ukázať, že dodržuje svoje sľuby, vyhlásil predseda EK a dodal, že akčný plán s Tureckom, ktoré na svojom území prichýlilo 2,5 milióna utečencov, sa musí začať urýchlene napĺňať.

Manfred Weber (EPP, DE), Gianni Pittella (S&D, IT) a Guy Verhofstadt (ALDE, BE) privítali opatrenia navrhnuté Európskou komisiou, ako aj jej snahu konať rýchlo. Zároveň vyzvali členské štáty, aby naplnili svoje sľuby. „Národný egoizmus zlyháva,“ uviedol Manfred Weber vyzývajúc všetkých demokratov na čo najužšiu spoluprácu. Túto výzvu podporil aj Gianni Pittella, ktorý obvinil hnutia odporcov EÚ zo snahy o rozbitie Únie.

Rebecca Harms (Zelení/EFA, DE) vyhlásila, že „uzavretie paktu s [tureckým prezidentom] Erdoganom“ je zlým krokom. Guy Verhofstadt a Gianni Pittella však namietali, že akčný plán nepredstavuje bianko šek pre Turecko. Obaja poslanci trvali na tom, že EÚ musí poskytnúť regiónu viac pomoci s cieľom zlepšiť podmienky utečencov v krajinách okolo Sýrie. Guy Verhofstadt zároveň vyzval Radu, aby poskytla šéfke diplomacie EÚ Federice Mogherini mandát na rokovania s Ruskom, Iránom, USA a ďalšími krajinami s cieľom ukončiť vojnu v Sýrii.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Syed Kamall (ECR, UK) plénum varoval, že súčasná kríza by sa mohla stať geopolitickou a vyzval svetových lídrov, aby prispeli k jej vyriešeniu. EÚ musí byť podľa neho vo vzťahu k migrantom „spravodlivá a pevná.“ Musí sa tiež snažiť o záchranu životov, a nie nabádať migrantov, aby svoje životy riskovali.

Pablo Iglesias (GUE/NGL, ES) odsúdil „krokodílie slzy,“ ktoré sa ronia počas politických diskusií, zatiaľ čo poníženie a utrpenie utečencov pokračuje. Nigel Farage (EFDD, UK) uviedol, že EÚ utečenecká kríza zaskočila a obvinil Úniu z likvidácie demokratických práv. Marcel de Graaff (ENF, NL) vyhlásil, že EÚ musí zastaviť inváziu a úplne uzavrieť svoje vonkajšie hranice.

Reakcie slovenských poslancov

„Vystúpenia pánov Tuska a Junckera meškajú minimálne o rok. Ak by sme vtedy hovorili o dôslednej ochrane hraníc, o rozšírení mandátu pre Frontex, o právach a povinnostiach utečencov, nemuseli dnes tisícky utekajúcich ľudí trpieť hladom a zimou a kvôli nereálnej predstave o ceste do vysnívaného Nemecka nemuselo zomrieť mnoho ľudí,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

„Spolupráca s krajinami Stredomoria a Blízkeho východu je pre riešenie migračnej krízy kľúčová, Dotknutým štátom však nemôžeme ponúkať len krátkodobé financie, ale najmä reálne rozvojové projekty, ktoré prinesú dlhodobú stabilitu a hospodársky rast,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„Je neprijateľné, aby na balkánskej ceste, kde dochádza k nekontrolovanému pohybu ľudí, ktorí nemajú prístup k prístreškom, jedlu a zdravotnej starostlivosti, bola starostlivosť o utečencov ponechaná takmer výlučne na pleciach dobrovoľníkov. Vítam prijatie akčného plánu a chcem veriť, že tento krát nezostane len na papieri,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices