Raif-Badawi1
Raif Badawi. PHOTO: © AP/EU-EP

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia si tento rok odnesie Raif Badawi

Laureátom tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia od Európskeho parlamentu sa stal saudskoarabský bloger Raif Badawi. Vo štvrtok o tom lídri politických skupín spoločne s predsedom EP Martinom Schulzom. Badawi si momentálne odpykáva desaťročný trest odňatia slobody za to, že na svojom blogu povzbudzoval k sociálnemu, politickému a náboženskému dialógu, čo bolo v jeho krajine považované za urážku islamských hodnôt. Slávnostné odovzdanie ceny sa uskutoční 16. decembra. 

 Badawi: uväznený za svoje názory

Saudskoarabský bloger a aktivista za ľudské práva Raif Badawi je zakladateľom webovej stránky Osloboďte saudských liberálov. Za svoje konanie, považované za urážku islamských hodnôt, bol v roku 2012 odsúdený na desať rokov väzenia, 1000 rán bičom a finančnú pokutu. V januári tohto roku si na verejnosti vytrpel prvých 50 rán, zvyšných 950 mu po medzinárodných protestoch odložili. Jeho manželka Ensaf Haidar, ktorá spoločne s ich tromi deťmi žije v Kanade, začiatkom tohto týždňa oznámila, že saudské úrady dali svoj súhlas na to, aby sa v jeho bičovaní pokračovalo.

Prípad Raifa Badawiho je i predmetom parlamentného uznesenia z februára tohto roku. Poslanci ňom dôrazne odsudzujú bičovanie Badawiho, ktoré označujú za „krutý a šokujúci čin.“ Orgány Saudskej Arábie zároveň vyzývajú k tomu, aby ho „okamžite a bezpodmienečne prepustili, pretože je považovaný za väzňa svedomia, ktorý je zadržiavaný a odsúdený len za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu.“

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Finalisti

Spoločne s Raifom Badawim sa do finále tento rok dostal zavraždený ruský opozičný líder Boris Nemcov a venezuelská opozícia, ktorú reprezentuje zoskupenie Mesa de na Unidad Democrática a politickí väzni.

Sacharovova cena za slobodu myslenia

Európsky parlament udeľuje toto prestížne ocenenie každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcim za ľudské práva a základné slobody. Minulý rok bola cena udelená konžskému gynekológovi Denisovi Mukwegemu, ktorý sa vo svojej nemocnici stará o obete znásilnení.

Nominácie môže podať buď politická frakcia alebo skupina minimálne 40 poslancov. Do užšieho výberu sa dostanú traja finalisti, o ktorých na základe nominácií hlasuje zahraničný a rozvojový výbor EP. O laureátovi následne rozhodne Konferencia predsedov (predseda EP spoločne s lídrami politických skupín).

O ram

Odporúčame pozrieť

Jina Mahsa Amini a iránske ženské hnutie získali Sacharovovu cenu za rok 2023

Europoslanci udelili Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2023 Jine Mahse Amini a hnutiu …

Consent choices