Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 43. týždňa 2015

ECB svoju menovú politiku zatiaľ nezmenila

EUROZÓNA

ECB na svojom štvrtkovom zasadnutí ponechala v súlade s trhovými očakávaniami hlavnú úrokovú sadzbu eurozóny bez zmeny na rekordnom minime 0,05 %. „Európski centrálni bankári sa politikou nízkych sadzieb a kvantitatívnym uvoľňovaním snažia podporiť ekonomický rast eurozóny a bojovať proti deflácii. Týmto krokom teda ECB žiadne prekvapenie pre trh nepriniesla,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Vyjadrenia Mária Draghiho po zasadnutí sa ale niesli v silno holubičom duchu, keďže Draghi zdôrazňoval proti – inflačné riziká a uviedol aj to, že ECB sa na svojom ďalšom zasadnutí bude zaoberať aj možnosťou ďalšieho uvoľnenia menovej politiky. Šéf ECB však bližšie neuviedol, aký nástroj by použili alebo teda k akým zmenám v súčasnom programe kvantitatívneho uvoľňovania by mohlo dôjsť. Na pretrase sú teda rôzne scenáre – od predlženia programu za horizont roku 2016, cez navýšenie mesačného objemu nakupovaných cenných papierov až po zmenu štruktúru týchto cenných papierov.

GRÉCKO

ECB minulý týždeň opäť znížila strop pre núdzové financovanie gréckych bánk [núdzové linky ELA] o ďalšiu miliardu EUR na úroveň 86,9 mld. EUR. Tento jej krok odzrkadľuje zlepšujúcu sa situáciu v gréckom bankovom sektore, ktorý je ale od februára úplne závislý od financovania cez ELA. Problémy v gréckych bankách vyvrcholili v lete, kedy v dôsledku obáv z odchodu Grécka z eurozóny, došlo k masívnemu odlivu vkladov z bankového sektora. Vláda krajiny dokonca musela banky na 3 týždne uzavrieť. Napriek zlepšujúcej sa situácii v sektore budú musieť grécke banky prejsť rekapitalizáciou, aby zvládli problémy s nesplácanými úvermi.

Uplynulý týždeň sa začali rokovania Grécka a zástupcov veriteľských inštitúcií o pokroku krajiny pri plnení podmienok medzinárodnej úverovej dohody v celkovom objeme 86 mld. EUR. Vláda v Aténach plánuje hodnotiaci proces uzavrieť počas budúceho mesiaca a s veriteľmi chce následne rokovať o zmiernení podmienok splácania verejného dlhu. Grécky parlament minulý týždeň schválil reformy vrátane zvýšenia dôchodkového veku a zdravotných odvodov. Poslanci tiež odhlasovali zrušenie väčšiny benefitov spojených s predčasným odchodom do dôchodku a opatrenia na zamedzenie daňových únikov. Ďalšia fáza reforiem počíta so zdaňovaním farmárov a súkromných škôl, ako aj so zlúčením penzijných fondov.

Viac..  ECB hľadá nových členov svojej dozornej rady

Poliaci v nedeľu pristúpili k volebným urnám. Víťazom parlamentných volieb v Poľsku sa stala konzervatívna euroskeptická strana Právo a spravodlivosť [PiS]. Podľa posledných odhadov získala 37,7 % a v 460 – miestnom parlamente by tak mohla získať 232 kresiel. Zisk nad 37 % by mal stačiť na zostavenie prvej jednofarebnej väčšinovej vlády od pádu komunizmu. Centristická proeurópska strana Občianska platforma, ktorá v Poľsku vládla uplynulých osem rokov, podľa prognózy agentúry Ipsos získala iba 23,6 % hlasov. Víťazstvo PiS sa vo všeobecnosti očakávalo a Poľsko by sa „vďaka“ nemu mohlo dostať do sporu s niektorými zo svojich európskych spojencov. Strana je totiž známa odporom voči vstupu do eurozóny či odmietaním prijať migrantov z Blízkeho východu s odvolaním sa na katolícke tradície.

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices